Hiçbir yıldızın etrafında dönmeyen düzinelerce gezegen keşfedildi

Gökbilimciler düzinelerce serseri gezegen (hiçbir yıldıza bağlı olmayan gezegen) keşfettiklerini duyurdular.

Kepler uzay teleskopunu kullanarak araştırma yapan bilim insanları çok sayıda yeni ötegezegen keşfetti. Fakat bu gezegenler hiçbir yıldızın çevresinde dönmeyen, galakside başıboş gezen gezegenler.

İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nde araştırmacı olan ortak yazar Eamonn Kerins yaptığı açıklamada "Kepler, Dünya kütleli, serbest yüzen gezegenlerden oluşan bir popülasyonun varlığına dair daha fazla belirsiz kanıt sunarak, hiç tasarlanmadığı şeyi başardı." dedi.

Ekip Kepler'in 2016'da uzay teleskobu'nun K2 görev aşamasında iki aylık bir süre boyunca topladığı verileri kullandı.

Kepler'le birlikte tespit edilen mikrolensing olayları, bir ev sahibi yıldızı ya da yörüngesinde gezegenler olan bir yıldızı ortaya çıkarsa, bilim adamları daha uzun bir sinyal bekleyebilirler. Bu yüzden, bu gezegenler için kanıt bularak, ancak tipik olarak bir ev sahibi yıldızla ilişkili daha uzun sinyal olmadan, ekip gezegenlerin serbestçe yüzebileceğinden şüpheleniyor.

Açıklamaya göre, eğer bunlar aslında haydut, yıldızsız gezegenler ise, başlangıçta bir ev sahibi yıldızın etrafında oluşmuş ve daha büyük bir gezegen veya nesne tarafından kütleçekimsel bir güç tarafından çekilmiş olabilirler.

Ancak bu sinyalleri tespit etmek kolay bir başarı değildi, özellikle Kepler mikrolensing kullanarak gezegenleri tespit etmek için tasarlanmadığı için ve bu kadar kalabalık bir yıldız alanını incelemek için tasarlanmadığı için zor bir işti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.