Bu yolla devletin 647 milyon dolar zarara uğratıldığı belirtti. İddiasını Sayıştay raporlarını göstererek açıklayan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, oluşan kamu zararı nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Kuzey Marmara Otoyolu’nda yapılan hile ile kamunun 647 milyon dolar zarara uğratıldığını belirtti. Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından Kuzey Marmara Otoyolu'nun yapım işini üstlenen şirkete hileli şekilde ek işletme süresi verildiğini ve devletin 647 milyon 740 bin 800 dolar zarar uğratıldığını belirterek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
SAYIŞTAY KARAYOLLARI DENETİMİNDE TESPİT ETTİ
Kaynak olarak Karayolları Genel Müdürlüğü 2017 Sayıştay Raporu'nu gösteren Yavuzyılmaz şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Marmara Otoyolu'nda; Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil Odayeri-Paşaköy Arası Yapım İşi'nin yapım süresi başlangıcının, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde hileli düzenlendiğini tespit ettik. Suç duyurusunda bulundum.
*Sayıştay Raporuna göre; Resmi olarak işin yapım süresinin başlayabilmesi için, Uygulama Sözleşmesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise -uygulama sözleşmesinin imzasından sonra, şirketin bazı şartları 180 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor.
*Şirket 180 gün içinde bu şartları yerine getirmiyor. Ayrıca şirketin kusurları nedeniyle bir 180 gün daha geçiyor. Uygulama Sözleşmesi de ancak 360 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Resmi olarak yapım süresi başlangıç tarihi de bu tarih oluyor. Ancak sahada fiili durum farklı!
*Çünkü sahadaki imalatlar, sözleşmenin yürürlülük tarihinden 360 gün önce zaten başlatılmış durumda. (uygulama sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren) Özet olarak; resmi olarak işin yapım süresi başlatıldığında zaten işin 360 günlük kısmı yapılmış durumda.
“360 GÜN YAPIM SÜRESİNDEN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR”
*Normalde sahada imalat yapılan bu 360 günlük sürenin, şirketin ihale teklifinde yer alan yapım+işletme toplam süresindeki yapım süresi kısmından düşülmesi gerekiyor. Ancak bu 360 günlük imalatlar hiç yapılmamış gibi hareket ediliyor.
*Çünkü resmi olarak uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapım+işletme süresi işletildiği için; Yürürlükten önce yapılan işler nedeniyle kısalan yürürlük sonrasındaki yapım işlerindeki 360 günlük süre işletme süresine eklenmiş oluyor!
“OTOYOLUN KAMUYA DEVRİ BİR YIL ERTELENMİŞ”
*İşletme süresi uzuyor, otoyolun kamuya devri de 360 gün ötelenmiş oluyor. Görevli şirkete bu süre kadar garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor. Oluşturulan kamu zararı: (323.870.400 + 323.870.400)= 647.740.800 Dolar! Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü 2017 Sayıştay Raporu.