Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin yapay zeka ile hazırlanan videolarının seçim propagandasında kullanılması tartışma yaratıyor. Videolar, çeşitli dillerdeki seçmenlere doğrudan hitap ederek zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor ancak uzmanlar, gerçek ve yapay mesajları ayırt etmenin giderek zorlaşacağı konusunda uyarıyor. Bu durum, yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımıyla ilgili geniş çaplı bir tartışmayı tetikliyor.
Ülke genelinde WhatsApp kanalıyla paylaşılan videolarda Başbakan Narendra Modi'nin yapay zeka ile hazırlanmış bir videosu gündem oldu. Narendra Modi, yapay zeka yardımıyla ülkede konuşulan yüzlerce dilde video çekmek yerine yapay zekanın hazırladığı videoyu kullanıyor.
Yapay zeka videosunda bazı seçmenlere de direkt olarak hitap edilerek seçim propagandası yapılıyor. Seçmene bu tür bir erişim harcanan zamanı ve parayı oldukça düşürürken uzmanlar, teknoloji ilerledikçe ve yayıldıkça seçmenlerin gerçek ve yapay mesajlar arasında ayrım yapmakta giderek zorlanacağından endişe ediyor.
Yeni Delhi merkezli bir dijital haklar grubu olan İnternet Özgürlüğü Vakfı'nın genel müdürü Prateek Waghre, "Bu vahşi ve düzenlenmemiş yapay zeka alanı, zaten kirli haberlerin dolaştığı ortamda endişeleri daha fazla artıracak" dedi.
DAHA ÖNCE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımını "endişe verici" diye nitelendirerek kendisinin, Gucerat'ın geleneksel garba dansını yaparken görüldüğü düzmece bir videoyu örnek göstermişti.