Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler oldu: Tartışmalı şarkı kaldırıldı

Müslümanlara yönelik baskının arttığı Hindistan'da nefret söylemi, şarkı sözlerine taşındı.

Şarkıcı Sandeep Chaturvedi, Müslümanları hedef alan yeni şarkısında Gvanyapi Camii'de Hinduların ibadet etme hakkı olduğunu savunuyor.

26 yaşındaki şarkıcı Sandeep Chaturvedi, yeni şarkısını Hindistan'ın kuzeyinde bulunan Uttar Pradesh eyaletindeki Ayodhya şehrinde derme çatma bir stüdyoda kaydetmeye hazırlanıyor. Müslümanları hedef alan şarkı, Hindistan'da tartışma konusu haline gelen Gvanyapi Camii'de Hinduların ibadet etme hakkı olduğunu savunuyor. Ancak Chaturvedi, şarkının onu piyasada tutunmasını sağlayacağını söylüyor.

BBC'de yer alan habere göre, Chaturvedi'nin şarkıları, YouTube'da ve Hindu sağcı destekçilerinin Müslümanlara kin kustuğu diğer sosyal medya platformlarında giderek yükselen müzik trendinin bir parçası.


Küfürlü veya tehdit edici liriklere sahip bu tür şarkılarda genellikle Hinduların yüzyıllardır Müslümanların elinde acı çektiği varsayımına dayanılır. Buna göre, Britanya sömürgesi altında on yıllarca Doğu Hindistan Şirketi aracılığıyla yönetilen Hindular "Müslümanlardan intikam alacak".

Yazar ve siyasi analist Nilanjan Mukhopadhyay, bu tür müziklerin gelir kaynağı olmasının yanı sıra şarkıcılara da ün kazandırdığını söylüyor. Ancak Mukhopadhyay bunun müzik olmadığını söylüyor. Mukhopadhyay, "Bu bir savaş narası. Sanki bir savaşı kazanmak için müzik kullanılıyor. Bu, müziğin kötüye kullanılmasıdır ve bu yıllardır oluyor" dedi.


Chaturvedi, kariyerine yaklaşık on yıl önce ilahi şarkıcısı olarak başladı, ancak birkaç yıl sonra "Hinduizm ve milliyetçilik" hakkında şarkılar bestelemeye karar verdiğinde tarzını değiştirdi. Fikrin bir imaja sahip olmanın yolu olduğunu söyleyen Chaturvedi'nin 2016'da ürettiği bir müzik videosu, sağcı Hindu milliyetçiler arasında bir gecede popüler hale geldiğinde başına talih kuşu konmuştu.

"Müslüman topluluğa Hindu milliyetçiliğinin yükseldiği gün ne olacağına dair bir uyarı" olan şarkının YouTube'da milyonlarca kez izlendiği, ancak binlerce şikâyetin ardından kanalın askıya alındığı bildiriliyor. Chaturvedi, şarkısının kaldırılmasından, uygunsuz içerik olarak şikâyet eden Müslümanları sorumlu tutuyor.


"Milyonlarca aboneyi" kaybettiğine üzüldüğünü söyleyen, ancak YouTube'dan kazandığı parayı açıklamayı reddeden Chaturvedi, bir müzik videosu oluşturmanın kendisine yaklaşık 20 bin rupiye (yaklaşık 4 bin 5oo TL) mal olduğunu söyledi.

Chatuvedi, "YouTube'dan fazla para kazanmıyordum. Milliyetçi-devrimci bir şarkıcı olarak tanınıyor olmam daha önemli" diye ısrar etti.

Chaturvedi, kanalı askıya alındığında YouTube'da yeni bir kanal oluşturmuştu. Ancak yüklediği bazı içeriklerin görüntülenme sayısı pek iç açıcı olmadığından son şarkısıyla bunu değiştirmeyi umuyor.

Çoğunlukla müziği aracılığıyla Müslümanları hedef almakla suçlanan Chaturvedi, özür dilemeyerek, "Benim olanı almak için ellerimi kavuşturarak yalvarsam kabul eder miydin? Kabul etmezdin. Yani provokatif olmalıyız, değil mi?" dedi.

Delhi yakınlarındaki Dadri'de Chaturvedi'nin yaptığına benzer müzik yapan Upendra Rana, misyonunun tarihi "düzeltmek" olduğunu ileri sürerek şarkılarında Müslüman yöneticilerin kötü adamlar olarak gösterildiği, Hindu savaşçılara adadığı zafer şarkıları yapıyor.

Upendra Rana, okullarda öğretilen tarihten bahsederken, "Bize yalanlar empoze edilirken, doğru olan birçok şey gizlendi" dedi.

YouTube'a yüklediği videolardan sabit bir gelir elde ettiğini belirten Upendra Rana, romantik şarkılar bestelemeyi bırakıp "tarihi" dokundurmalarla dolu şarkılar yapmaya başladığından beri, Dadri'de bir tür yıldız haline geldi. YouTube'da 400 bine yakın abonesi var ve birçok şarkısı milyonlarca kez izlendi.

Mukhopadhyay, müziği azınlıklara karşı silah olarak kullanma eğiliminin geçmişte meydana gelen olayları anımsattığını söylüyor. Günümüzdeki olayların kendisine, sağcı Vishwa Hindu Parishad (Dünya Hindu Konseyi) tarafından 1989'da Ayodhya'da düzenlenen ve 1992'de Babri Camisinin yıkılmasıyla sonuçlanan tartışmalı temel atma programını hatırlattığını söyleyen Mukhopadhyay, "Bu olaydan hemen önce ses kasetleri endüstrisi ortaya çıktığını, (dönemin Ram Janmabhoomi adlı sorunuyla ilgili) kışkırtıcı sloganlar içerdiğini ve bu kasetler eskiden insanları harekete geçirdiğini" söyledi.

Şimdi de, "Hindistan'da yaşamak istiyorsanız, Vande Mataram demeyi öğrenin ("Seni övüyorum, Anne")... ve sınırlarınız içinde yaşamayı öğrenin" veya "Hinduları zayıf olarak düşünmek düşmanın hatasıdır" gibi sözleri içeren şarkıları yapanlar, hangi grubu hedef tahtasına koyduklarını gizlemek için çaba dahi sarf etmiyor.

Bu şarkılar aynı zamanda sağcı örgütlerin kadrolarının "harekete geçmesine" yardımcı oldu. Bu tür şarkıların gençler arasında farkındalık yaratmaya yardımcı olduğunu savunan Sağcı Hindu Raksha Dal grubunun başkanı Pinky Chaudhary, "Gençler bu şarkıları coşkularını ve morallerini yükselttikleri için seviyorlar" ifadelerini kullandı.

23 yaşındaki eskiz sanatçısı ve güzel sanatlar akademisi öğrencisi Vijay Yadav, "Bu şarkıları dinlerken ani bir enerji patlaması hissediyorum. Bana bir zamanlar maruz kaldığımız şeyleri ve şimdi geldiğimiz noktayı hatırlatıyor" dedi.

Yadav'ın bahsettiği "ani enerji akışının" benzeri, Nisan ayındaki Hindu festivalleri sırasında çeşitli eyaletlerde şiddetli çatışmalara yol açmıştı. Bu olaylar sırasında Hindular dini törenler düzenleyip Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelere yaklaştıklarında provokatif sözleri olan şarkıların sesini yükseltiyorlardı.

Bu çatışmaların bazılarında, tahrik edici ve provokatif şarkıların, Chaturvedi'nin 2016'da yayınladığı şarkısı dahil, şiddeti tetiklediği öne sürülüyor. Chaturvedi bu tür iddiaları, "Ben sadece müziğimle farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Aşktan hiçbir zarar gelmez. Savaşmalı ve bizim olanı almalıyız" diyerek reddediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Guterres, İsrail'e ateşkes çağrısı yaparak, fırsatın kaçırılmaması gerektiğini belirtti
Putin'in Talimatı: Ukrayna Yakınında Nükleer Tatbikat
Ses Kaydı Skandalı: Trump, Biden Yönetimini Gestapo'ya Benzeterek Tartışma Yarattı
Güney Afrika, İsrail'in Refah'ın derhal boşaltılması açıklamasından büyük endişe duyduğunu belirtti
ABD Senatörleri, UCM Başsavcısını İsrail'e Yönelik Tutuklama Emri Konusunda Tehdit Etti