Hindistan'da yeni pandemi yarasalardan bulaştı! Beyni balon gibi şişiriyor!

Yarasalardan kaynaklanan Covid-19 salgını sonrasında, Bengladeş'in sınırındaki Hindistan'da yeni bir pandemi patlak verdi. Yarasalardan meyvelere ve ardından insanlara bulaşan bu virüs, Nipah olarak adlandırılmakta ve enfekte olan kişilerin yüzde 75'inde ölüme sebep oluyor.

2019'da ilk kez görülen ve 2020'den bu yana küresel çapta etkisini sürdüren COVID-19 pandemisinin etkileri hala devam ederken, dünya yeni bir virüsle karşı karşıya kaldı.

Koronavirüs gibi bu yeni virüs de yarasalar arasında ortaya çıktı ve şu ana kadar 100'den fazla vaka rapor edilen Bengladeş ve Hindistan'da görülmektedir. İlk olarak yarasaların idrarı veya tükürüğü ile kontamine olmuş çiğ hurma suyu içenlerde tespit edilen bu virüs nedeniyle bölgede ciddi bir endişe hakim.

 

Sağlık yetkilileri, bu içecek sebebiyle en az 139 kişinin virüsle enfekte olduğunu belirtmiş ve özellikle çiğ hurma suyu içmenin kaçınılması konusunda halkı uyarıda bulunmuştur. Nipah virüsü, hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik bir virüs olarak bilinir ve özellikle Bangladeş ve Hindistan'ın belirli bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir.

14 KİŞİDEN 10'U HAYATINI KAYBETTİ

 

Nipah virüsüne maruz kalan 14 kişiden 10'u, 2023 yılında Bangladeş'te yaşamlarını yitirdi ve bu, son yedi yılın en yüksek ölüm sayısı olarak kaydedildi. Sağ kalanların yaklaşık yüzde 20'sinde ise uzun vadeli nörolojik sorunlar ortaya çıkması, virüsün ciddiyetini göstermektedir.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ "PANDEMİ POTANSİYELİNE SAHİP" DEDİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Nipah virüsünü potansiyel bir pandemi tehdidi olarak kabul ederek "öncelikli patojenler" listesine ekledi. Bu virüs, solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızlı zarar verebilir ve Covid-19'a kıyasla daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Şu ana kadar etkili bir tedavi veya aşı geliştirilememiş olup, bilim insanları bu yönde çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Uzmanlar, Nipah virüsünün gıda yoluyla bulaşma riskinin endişe verici olduğunu belirtiyor ve uluslararası ticarette enfekte karkasların dikkatlice yönetilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Bu virüsün gelecekteki kitlesel yayılma potansiyeline karşı dikkatli olunması önem taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.