Hipokondriyazis: Endişe ve Erken Ölümün Gölgesinde

İsveç'te yapılan araştırmada, hipokondriyazis tanısı konulanlar diğerlerine göre erken ölme riski altında. Montefiore Tıp Merkezi'nden Dr. Jonathan E. Alpert'e göre, sürekli endişe içinde yaşayanlar, ciddi hastalıklardan kaçınmaya çalışıyor. İntihar oranı da dikkat çekici şekilde yüksek.

İsveç'te yapılan bir araştırma, hipokondriyazis tanısı konulan bireylerin erken ölme riski altında olduğunu ve intihar oranlarının dikkat çekici derecede yüksek olduğunu ortaya koydu.

İsveç'te gerçekleştirilen bir araştırmada, hipokondriyazis tanısı konulmuş 4,129 birey ile bu hastalığı olmayan 41,290 kişinin verileri detaylı bir şekilde incelendi. Araştırma sonuçları, "hastalık hastası" olarak adlandırılan bireylerin, diğerlerine kıyasla hem doğal hem de doğal olmayan nedenlerden ötürü daha erken ölme eğiliminde olduğunu gösterdi. Dr. Jonathan E. Alpert, Montefiore Tıp Merkezi'nden, birçok kişinin hafif derecede dahi olsa hipokondriyazise yakalanabileceğini, ancak bazılarının ciddi hastalıklardan kaçınmak adına sürekli endişe ve sıkıntı içinde yaşadığını belirtti.

Araştırmanın başyazarı David Mataix-Cols ise İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden ve araştırma sırasında binlerce kişiye ait 24 yıllık veriyi analiz ettiklerini açıkladı. Mataix-Cols, daha önceki araştırmaların hipokondriyazise sahip bireylerde intihar riskinin düşük olabileceğini öne sürdüğünü ancak kendi çalışmalarında bu kişilerde intihar oranının olmayanlara kıyasla 4 kat daha yüksek olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Bu sonuçlar, JAMA Psychiatry dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
Arı ekmeği/perga nedir? Arı ekmeğinin kullanım alanları nelerdir?
Tarihte bugün: 17 Mayıs'ta gerçekleşen bazı önemli olaylar
Diyabet riskinizi düşürmek bu kadar kolay: Tek bir gıdadan vazgeçmeniz yeterli!