Hızla yaklaşıyor! Tam 2 ton ağırlığında: insanlar yaralanabilir!

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 30 yıl önce fırlattığı ERS-2 uydusu, atmosfere kontrolsüz bir dalış yapıyor. 2 ton ağırlığındaki uydunun düşeceği yer belirsizliğini korurken, büyük ölçüde yanarak parçalanması bekleniyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın 2011 yılında görevi sona eren ERS-2 uydusu, bugün atmosfere kontrolsüz ve ateşli bir dalış yapacak. Yaklaşık 30 yıl boyunca Dünya'nın değişikliklerini takip eden ve son teknoloji ürünü olan bu uydunun görevi tamamlanmış durumda. Uydunun atmosfere girişi sırasında büyük ölçüde yanarak parçalanması beklenirken, sağlam kalan parçaların nereye düşeceği belirsizliğini koruyor.

YARALANMA RİSKİ YÜKSEK


ESA'nın açıklamalarına göre, 2 ton ağırlığındaki uydunun enkazının büyük olasılıkla okyanuslarda kaybolacağı tahmin ediliyor. Ancak bazı sağlam parçaların yüzeye ulaşabileceği ihtimali göz önünde bulunduruluyor. Neyse ki, ESA'nın verilerine göre, insanların uzay enkazından yaralanma riski oldukça düşük ve yaklaşık 100 milyarda bir civarında.

ESA'nın Dünya Gözlem Yer Segmenti Departmanı'ndan Mirko Albani, "Atmosfere yeniden girebilecek ve yüzeye ulaşabilecek elementlerin radyoaktif veya toksik olmadığını vurgulamakta fayda var" dedi. Bu açıklama, endişeleri gidermeye yönelik bir mesaj niteliği taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
Ibu Yanardağı'nda Uyarı Seviyesi Yükseldi: Endonezya'da Volkanik Faaliyetler Alarm Veriyor
Ukrayna Barış Zirvesine 50'den Fazla Ülke Katılacak