Hollanda, sığınmacı kabul merkezlerinde yer kalmadığını belirterek Ukraynalı sığınmacılardan başka bir ülke bulmalarını talep ediyor. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) üyesi Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber, 40 bin kadar sığınmacının aile birleşimi için beklediğini hatırlatarak bir "sığınmacı krizi" yaşandığını iddia ediyor.
Hollanda hükümeti, koalisyon anlaşmasına uygun olarak sığınmacı kabulünü ve aile birleşimini sınırlamak amacıyla bir "geçici sığınma krizi yasası" çıkarmaya hazırlanıyor. Geçmişte, Ukraynalı sığınmacılar Utrecht'teki geçici kabul merkezinde kalıyordu; ancak diğer belediyelerin daha fazla sığınmacı kabul edememesi nedeniyle bu merkez tamamen doldu. Utrecht Güvenlik Bölgesi, Ukraynalı sığınmacılara mektup göndererek, kendilerine kalacak bir yer bulmalarını istedi ve "Bu mümkün değilse, başka bir ülkede şansınızı denemenizi tavsiye ederiz" dedi.
Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma, diğer belediyelerde de yer kalmadığı için Ukraynalı sığınmacılara başka bir ülke bulmalarını önerdi. Geçtiğimiz yıl Hollanda’ya gelen toplam 48 bin sığınmacının çoğunluğu Suriyeliydi ve yaklaşık 40 bin kişi aile birleşimi için sıradaydı.
Sığınma ve Göç Bakanı Faber, artık Hollanda’nın yeni sığınmacı kabul edecek kapasitesinin kalmadığını belirterek, "sığınma krizi" ilan ettiklerini duyurdu. Ancak bu açıklama, AB Komisyonu tarafından, "sağlam ve kanıtlanmış hukuki gerekçeler oluşmadan tek taraflı sığınmacı krizi ilan edilemeyeceği" uyarısıyla tartışmalara yol açtı. Bakan Faber, bu uyarılardan sonra sözlerini düzelterek, hukuken bir sığınmacı krizi olmadığını ancak toplumda böyle bir kaygı bulunduğunu ifade etti.
Hollanda Başbakanı Dick Schoof da toplumda bir sığınmacı krizi algısının var olduğunu kabul etmekle birlikte, hukuki zemin henüz düzenlenmediği için resmi bir kriz ilan edemeyeceklerini vurguladı. Hükümet, bütçe tartışmalarının ardından gerekli hukuki zemin hazırlandıktan sonra sığınma krizi yasasını çıkarmayı planlıyor.
Yeni hükümet, sığınmacılar konusunda sert önlemler almayı hedefliyor. Sınır kontrollerini sıkılaştırmak, belediyelerin zorla mülteci kabulünü düzenleyen yasayı kaldırmak, sığınmacı kabul koşullarını sınırlamak ve oturma izni olmayan yabancıları zorla ülkeden çıkarmak gibi tedbirler planlanıyor. İstatistik Kurumu’na göre bu yıl Hollanda’ya 32 bin ile 63 bin arasında sığınmacı gelmesi bekleniyor; ancak hükümet, toplam yabancı sayısını yıllık 50 bin ile sınırlamak istiyor.
Yeni yasa ile yeterli kabul yeri olmaması durumunda sığınma başvurularının askıya alınması ve sığınmacıların Hollanda dışındaki aile üyelerinin ülkeye girişinin zorlaştırılması öngörülüyor. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gereği, aile birleşiminin engellenmesi mümkün değil; bu durum, Hollanda hükümetinin AB yönetimi ile karşı karşıya gelmesine neden olabilir. Hollanda’ya gelen sığınmacılar ve aile birleşimi için bekleyenlerin yarısı Suriyelilerden oluşurken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ikinci sırada yer alıyor.