İki yılı aşkın bir süredir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle yönetilen Türkiye’de Cumhurbaşkanı tek başına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iki katı yasal düzenleme yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 109 kanun teklifiyle bin 636 maddelik düzenlemeyi yasalaştırırken, Cumhurbaşkanlığı 65 kararnameyle 2 bin 232 maddeyi yasalaştırdı. Diğer yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 34 bin 358 yazılı soru önergesinin sadece 4 bin 165’inin cevaplandırılması Meclis’in işlevsizleştirildiğini gözler önüne serdi.
CUMHURBAŞKANLIĞI 2 BİN 232, TBMM İSE BİN 636 MADDELİK DÜZENLEME YAPTI
Milli gazeteden Bünyamin Güler'in haberine göre, iki yılı aşkın süredir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, yönetilen Türkiye’de TBMM’nin Cumhurbaşkanlığı’nın tamamıyla gölgesinde kaldığı istatistiklere yansıdı. Bu süre zarfında TBMM’ye sunulan 3 bin 120 kanun teklifinin sadece 109’u kabul edilirken, kabul edilen kanun tekliflerinin tamamının AKP ve ittifak ortağı MHP’nin olması dikkat çekti. Meclis, 109 kanun teklifiyle bin 636 maddeyi yasalaştırırken, Cumhurbaşkanlığı ise 65 kararnameyle 2 bin 232 maddelik bir yasa düzenlemesi yaptı. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı tek başına 600 vekilin bulunduğu Meclis’in iki katı düzenleme yapması tartışmaları da beraberinde getirdi.
34 BİN SORU ÖNERGESİNİN YALNIZCA 4 BİNİ CEVAPLANDIRILDI
TBMM istatistiklerinin en dikkat çeken diğer bir tarafı ise Meclis’e sunulan yazılı soru önergeleriyle ilgili. TBMM’nin 27’nci Yasama yılında toplamda 34 bin 358 yazılı soru önergesi Meclis’e sunulurken, bu soru önergelerinin yalnızca 4 bin 165’i cevaplandırıldı. Bu durumda 15 gün içerisinde cevaplandırılması gereken yazılı soru önergeleriyle ilgili Anayasa’nın 98’inci maddesi de ihlal edilmiş oluyor. Ayrıca Meclis’e sunulan 3 bin 247 araştırma önergesinin ise yalnızca 45’i kabul edilirken, bu araştırma önergelerinin tamamının AKP ve ittifak ortağı MHP’ye ait olması yine dikkat çekiyor.