Gazeteci Sedat Ergin, Türkiye basın tarihinde haberleri, yazıları, dosyaları ve kitaplarıyla büyük bir iz bırakan gazeteci Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin 30. yıl dönümünde kaleme aldığı yazısında, kapsamlı bir TBMM araştırması başlatılabileceğini belirtti.
Ergin, "Uğur Mumcu’nun katledilmesinin otuzuncu yıl dönümünde..." başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:
"Uğur Mumcu ve onunla aynı kader çizgisini paylaşan Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Prof. Ahmet Taner Kışlalı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ve yazarın uğradıkları suikastlar dizisi Türkiye’nin tarihinin karanlık bir kesitini gösteriyor. Bugün hepsinin fotoğrafları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Cağaloğlu’ndaki Basın Müzesi’nin bir salonunda “Öldürülen Gazeteciler Galerisi”nde asılıdır. Galeride tam 67 gazetecinin fotoğrafı yer alıyor.
Salt böyle bir galerinin varlığı bile Türkiye’de gazetecilerin, yazarların hayatlarıyla ödedikleri yüksek bedellerin sert bir gerçek olarak ifadesidir.
Uğur Mumcu Suikastı: "Bir tuğla çekersem duvar yıkılır"
Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin 30’uncu yıl dönümü, bu cinayetin aydınlatılmasında nereden gelip nereye gidildiği konusunda artık bir muhasebenin yapılması için bir vesile oluşturmalıdır.
Önümüzdeki dönemde Uğur Mumcu cinayeti ve sonrasındaki süreçleri de içerecek kapsamlı bir TBMM araştırmasının başlatılması, bu açıdan önemli bir başlangıç olabilir. Tabii Türkiye’nin üzerindeki bu gölgeleri kaldırmak istiyorsak..."