Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş, "İktidarın ulufe gibi dağıttığı paralar 2-3 ayda eriyecek" değerlendirmesini yaptı. Güneş, "İnsanlar artık tabelada değil, maçta gördükleri gollere bakıyor. TÜİK rakamlarına değil bakkalda, pazarda gördüğüne inanıyor” diye konuştu.
Güneş, Sözcü gazetesi yazarı Ruhat Mengi'nin sorularını yanıtladı. Güneş şunları kaydetti:
-Sayın Güneş, siyasetin de içindesiniz, erken seçim konusunda 6'lı masa “6 Nisan'dan önce olursa katılırız” diyor, iktidar mayıs ayını söylüyor, anayasa hukukçuları “Olmaz” diyor, sizce ne olacak?
Ben esasen iktisatçıyım ancak şunu söyleyebilirim; nisan ayından önce yapılacak bir seçimde eski seçim kanunu geçerli olacak, öylesi bir düzende Millet İttifakı'nın milletvekili sayısının daha fazla olacağını düşünebiliriz, 6 Nisan'dan sonrası için Cumhur İttifakı'nın daha fazla milletvekili çıkartmak için kurduğu bir düzen var. Ama şunu unutmayalım, nisan ayında Ramazan geliyor, Ramazan'da yapılacak seçimin avantajları olduğu kadar dezavantajları da var, seçim kampanyası Ramazan'a gelmiş olacak. Daha önemlisi şu; belki erken seçim yapıldığı takdirde iktidarın bu ulufe gibi dağıttığı paralar enflasyon karşısında 2-3 ay içinde eriyecek ve o erimeden seçim yapmak isteyebilirler lakin bütün bunlara rağmen, bir taraftan belki 6 Nisan öncesi bir an önce seçim yapmak ekonomik açıdan işine geliyor lakin siyasi açıdan işine gelmiyor, çünkü daha sonra yapması lazım ki yeni seçim kanunuyla seçime girsin. Şimdi öyle gözüküyor ki zaten 2 seçenek tartışıyorlar; biri 7 Mayıs, diğeri de 14 Mayıs.
Mayıs ayı enflasyonu açıklandıktan sonra; aslında ne çıkacak diye merak etmeye gerek yok, zaten enflasyon rakamını kendileri çıkarıyorlar. Mayıs ayı için kafalarında bir sayı vardır, kaçtır bilmiyorum lakin herhalde düşük bir şeydir, onu çıkarıp “Bak ne güzel, biz indirdik” deyip seçime gidecekler lakin şunu atlamasınlar ki insanlar artık tabelada gördüklerine değil, maçta gördükleri gollere inanıyorlar. Bu, şu demek; TÜİK bir rakam açıklıyor lakin insanlar o rakama inanmıyor, markete, bakkala, pazara gittiği rakamı görüyor zaten, ne ödediğini biliyor. Dolayısıyla, hükümet seçim öncesi ne kadar düşük bir enflasyon açıklarsa açıklasın halkın gözünde hiçbir geçerliliği yok. Halk enflasyonun, hele hele gıda enflasyonunun çok daha yüksek olduğunu görüyor ve büyük bir tepki duyuyor.