Husiler, İngiltere'ye ait petrol gemisini vurdu

Husilerin Aden Körfezi'nde İngiltere'ye ait petrol gemisine yönelik düzenlediği saldırı, bölgedeki gerilimi tırmandırıyor. Husi Sözcüsü, Filistin'e destek ve ABD-İngiltere'ye karşı tepki olarak açıkladığı saldırının ardından, uluslararası deniz ticaretinin güvenliği endişe yaratıyor.

Yemen'deki Husi milisler, Aden Körfezi'nde gerçekleştirdikleri saldırı sonrasında İngiltere'ye ait petrol gemisi "Marlin Luanda"yı hedef aldıklarını açıkladı. Husi Askeri Sözcüsü Yahya Seri'nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gemisavar füzelerle vurulan petrol tankerinin isabet aldığı ve yangın çıktığı belirtildi. Seri, saldırının, Filistin'e destek, zulme uğrayan Filistin halkının intikamı, ABD ve İngiltere'nin ülkelerine yönelik saldırılara karşılık olduğunu ifade etti.

HUSİLERİN KIZILDENİZ'DEKİ EYLEMLERİ KÜRESEL TİCARETİ TEHDİT EDİYOR

Husilerin, İran'ın desteğiyle gerçekleştirdiği Kızıldeniz'deki eylemler, bölgede gerilimi artırıyor. İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma ve saldırılar düzenleme gerekçesiyle uluslararası deniz ticaretinin güvenliği tehlikeye girdi. ABD, Husi güçlerine karşı çok uluslu "Refah Muhafızı Operasyonu" deniz görev gücü oluşturarak, bölgedeki güvenliği sağlama kararı aldı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ HUSİ SALDIRILARINA MÜDAHALE ÇAĞRISI YAPIYOR

Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına karşı küresel tepkiler artıyor. ABD ve Japonya'nın öncülüğünde sunulan talep, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilerek Husi saldırılarının acilen sonlandırılması istendi. Özellikle Süveyş Kanalı aracılığıyla gerçekleşen küresel ticaretin yüzde 12'sinin Kızıldeniz'e bağlandığı göz önüne alındığında, bölgedeki gelişmelerin küresel ekonomi üzerinde ciddi etkileri olabileceği belirtiliyor.


KIZILDENİZ'DEKİ DURUM

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin peşinden çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" isminde çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafınca ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafınca sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edilmiş olduğu kararı kabul etti.

Küresel ticaretin ortalama yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üstünden yapılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İran'da Kadın Cinayetleri: Artan Vakalar Endişe Verici
Namur'da Göstericiler İsrail'e Silah Satışını Protesto Etti
ABD Dışişleri Bakanı: İsrail'in Gazze'deki Sivil Koruma Planı Yetersiz
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Operasyonları Hakkında Açıklama Yaptı
Putin'in Yeni Kabine Atamaları: Rusya'da Hükümet Değişiklikleri