Husilerin İsrail Gemilerine Yönelik Saldırıları Küresel Deniz Ticaretini Tehdit Ediyor

Husiler, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda İsrail şirketlerine ait gemilere saldırdı. ABD, güvenlik endişeleriyle çok uluslu deniz görev gücü oluşturdu. Deniz ticareti risk altında.

Husilerin Yemen açıklarında İsrail şirketlerine ait ticari gemilere yönelik saldırıları, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda gerginliği artırdı; ABD'nin uluslararası deniz güvenliği operasyonu ise küresel ticaret üzerinde derin etkiler yaratıyor.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de "Transworld Navigator" adlı geminin insansız deniz aracıyla başarıyla hedef alındığını belirtti.

Seri ayrıca, Hint Okyanusu'nda seyir füzesiyle vurulan bir diğer gemi olan "Stolt Sequoia" hakkında da bilgi verdi.

Askeri sözcü, gemilerin Husilerin ilan ettiği "işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağı" ihlal ettiğini iddia ederek bu eylemlerin hedef alındığını söyledi.

Husiler, 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrail şirketlerine ait ticari gemilere el koyduklarını ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırdıklarını belirtiyor. Bu durum, Kızıldeniz'deki deniz ticaretini ciddi şekilde etkiledi ve birçok gemicilik şirketi seferlerini durdurdu.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te birçok ülkenin katılımıyla "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu deniz görev gücü oluşturdu.

Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki kontrol bölgelerine yönelik saldırıları üzerine bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.