Huzursuz bacak sendromu ve belirtileri nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu, kadınlar ve erkekler arasında yaygın olarak görülen bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, genetik faktörlerin yanı sıra çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromunun tanımı ve belirtileri nedir?

Huzursuz bacak sendromu (HBS), kişinin uyku veya istirahat halindeyken bacaklarında hissettiği rahatsızlık, huzursuzluk, hareket etme ihtiyacı, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilerle karakterizedir. Bu durum özellikle gece boyunca kişiyi rahatsız eder. Ağrı ve rahatsızlık tarifi kişiden kişiye değişebilir; bazıları "bacaklarım kıpraşıyor", "gıdıklanıyor", "yanıyor" veya "karıncalar geziyor" gibi ifadelerle bunu tarif eder. Bu rahatsızlık genellikle otururken veya yatarken ortaya çıkar ve hareket ettirilmesi isteğiyle karakterizedir. Ancak yürüme veya germe gibi hareketlerle geçici olarak hafifleyebilir veya tamamen ortadan kalkabilir. HBS genellikle akşam saatlerinde daha belirgin hale gelir veya sadece akşam saatlerinde ortaya çıkar. Huzursuz bacak sendromu olan kişilerde depresyon ve anksiyete bozukluklarının görülme riski daha yüksektir.

TANISI NEDİR?

Huzursuz bacak sendromuyla ayırt edilmesi gereken yaygın durumlar arasında bacak krampları, pozisyonel rahatsızlık, lokal bacak yaralanmaları, artrit, bacak ödemi, venöz staz, periferik nöropati, radikülopati, alışılmış ayak vuruşu/bacak sallanması, anksiyete, miyalji ve ilaca bağlı akatizi bulunur.

Periferik arter hastalığı ve artrit de bacak ağrısına neden olabilir, ancak bu durumlar genellikle hareketle daha da kötüleşir.

Miyelopati, miyopati, vasküler veya nörojenik klodikasyon, hipotansif akatizi, ortostatik titreme, ağrılı bacaklar ve hareketli ayak parmakları gibi daha az yaygın ayırıcı tanı koşulları da bulunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.