İBB İstanbul'un fethinin 568. yılı kutlamaları için görkemli bir gösteriye hazırlanıyor. Peki 6 Ekim İsta

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un fethinin 568. yılını görkemli bir gösteri ile kutlamaya hazırlanıyor. Peki İBB 6 Ekim için de kutlama yapacak mı?

ABC Kritik / Serkut BOZKURT

İBB; İstanbul’un fethinin 568. yılının muhteşem bir gösteri ile kutlanacağını açıkladı. Fotoğrafta bu kez Millet İttifakı olacak. Peki, çeyrek asındır (Refah+AK Parti) döneminde kutlanmayan 6 Ekim İstanbul'un işgalden kurtuluş günü kutlanacak mı?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yarınki kutlamalar sırasında 6 Ekim ile ilgili de kutlama mesajı verecek mi? Atatürk'ün: "Geldikleri gibi giderler" sözü 6 Ekim'de hatırlatılacak mı?

Önce yarın ne olacak diye bilgileri aktaralım

İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi’nde yarın yapılacak kutlamalara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katılacak. Fetih coşkusunu yansıtacak görsel şölen, İBB’nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanarak tüm Türkiye ile paylaşılacak.

İBB'den yapılan açıklamada, İstanbul’un fethinin 568. yılının muhteşem bir gösteri ile kutlanacağı bildirildi. Millet İttifakı ortakları CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in birlikte katılacakları kutlamalar Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak.

Kutlamalar, açılış konuşmalarıyla başlayacak, 21.15’teki mehteran gösterisiyle sürecek. Saatler 21.30’u gösterdiğinde ise fetih coşkusunu arttıracak drone, mapping ve ışık şovu başlayacak. Kutlamalar, İskender Paydaş’ın “Zamansız Şarkılar” senfonik konseriyle devam edecek.

Fatih Sultan Mehmet Türbesini ziyaret edecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç Kongresi'nde yapılacak kutlamalar öncesinde ise Valiliğin düzenlediği program kapsamında Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ni ziyaret edecek.

İmamoğlu'nun geçen yılki Fetih Kutlama Programı kapsamında Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ni ziyareti sırasında elini arkasında bağladığı gerekçesiyle hakkında ön inceleme başlatılmıştı. Ancak, herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı için soruşturma izni verilmemişti.

Peki 6 Ekim kutlanacak mı?

İstanbul 13 Kasım 1918’te fiilen işgal edildi. İki yıl sonra da 16 Mart 1920 tarihinde fiili işgal resmi oldu.
Sonra...
9 Eylül 1922’de  İzmir’in Kurtuluşu’ndan 13 gün sonra Damat Ferit Paşa ülkeden kaçtı. 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması’yla birlikte, İtilaf kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.   Mustafa Kemal Atatürk,  İstanbul işgalinin ilk gününde, 13 Kasım 1918’de söylemişti: “Geldikleri gibi giderler” diye.
Ve gittiler.

Atatürk 13 Kasım 1918 günü öğle saatlerinde trenle İstanbul’a geldikten sonra, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, işgal donanmasının arasından geçer. Bu geçiş sırasında yaveri Cevad Abbas’ın ağladığını gören Mustafa Kemal Paşa, büyük kararlılıkla söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözü, Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaret fişeğini ateşler.

Ancak sadece 29 Mayıs Fetih kutlamalarını izleyenler için sanki İstanbul 1453 yılından beri hiç işgal edilmedi.
İstanbul işgal edildi. Hem de tam 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü.
Ta ki, 6 Ekim 1923 yılına kadar.
6 Ekim İstanbul’un Kurtuluş günüdür. Bu özel gün 25 yıldır hak  ettiği gibi kutlanmıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde sanırım artık bu özel gün hak ettiği gibi kutlanır.

17 ay sonra uygulandı

Yukarıdaki bu satırlar 28 Mayıs 2021'de yazıldı. 17 ay sonra İBB 6 Ekim için kutlama kararı aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kritik Haberleri

100. Yıl törenleri ve Cumhuriyet'i sahiplenme
Merve Dizdar, teşekkür konuşmasında Erdoğan'a övgüler sıraladı, ne olurdu?
Mitingi kalabalık göstermek için hangi hileleri deneyip yakalandılar?
İşte 4 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'deki karar
Atatürk, İnönü, Özal ve Demirel'in cumhurbaşkanlığı geçerli değil mi?