İBB Meclisi, aldığı kararla cemevlerini ibadethane olarak kabul etti

İBB Meclisi, Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün yönetmeliğini kabul etti. Bu düzenleme ile cami, mescit, cemevi, kilise ve havra gibi tüm ibadethanelere eşit hizmet sunulacak. Şube, dini kurumların taleplerini tarafsızlık ilkesine göre değerlendirecek ve destekleyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün görev ve çalışma yönetmeliğini kabul etti. Bu düzenleme ile müdürlüğün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev, yetki, çalışma usul ve esasları belirlendi. Ayrıca, şube müdürlüğündeki personel türleri tanımlandı ve müdürlüğün sorumluluk alanındaki ibadethaneler arasında cami ve mescitlerin yanı sıra cemevi ve diğer dinlere ait ibadethaneler de yer aldı.

TARAFSIZLIK İLKESİ GÖZETİLECEK


Şube Müdürlüğü, dini kurum ve topluluklardan gelen teklifler, görüş ve talepleri inceleyecek, değerlendirecek ve ilgili kurum birimlerine iletecek. Ayrıca, kamu hizmetinin tarafsızlığı ve eşitlik ilkesi gözetilerek, dini ibadethaneler için bina ve tesis yapımı, bakımı ve onarımı taleplerini de değerlendirecek ve bu süreçleri takip edecek.

TÜM DİNİ KURUMLAR DESTEKLENECEK


Müdürlük, dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için malzeme desteği sağlayacak, eğitim ve kültür faaliyetlerini destekleyecek ve inanç grupları, sivil toplum kuruluşları ile ortak etkinlikler düzenleyecek.

KAMUSAL HİZMETLERDEN EŞİT YARARLANMA


Müdürlük, ibadethaneler arasında ayrım yapmaktan kaçınacak ve dini kurum ve toplulukların kamusal hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını sağlamak için gerekli tedbirleri alacak.

SAKALAR: EŞİT HİZMETİ YÖNETMELİKLE DÜZENLEDİK


İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Cemevleri ile ilgili kararlarını ve Danıştay davalarını anımsatarak, "Cemevleri’nin ibadethane statüsünde olmasına ilişkin önergemiz reddedilmişti. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm ibadethanelere eşit hizmet sunması için bu müdürlüğü kurduk ve yönetmelikle ibadethaneleri net bir şekilde tanımladık. Cami, mescit, cemevi, kilise ve havra olarak belirledik" dedi.

İMAMOĞLU: CEMEVLERİ İBADETHANEDİR


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğu vurgusunu sürekli tekrarladığını belirterek, "Cemevlerinin ibadethane olduğu gerçeğini tartışmak gereksizdir. Ayrımcılık, vicdanlara sığmaz. Cemevleri Alevi yurttaşlarımızın ibadethanesidir ve bu konuda karar verme yetkisi sadece Alevi yurttaşlarındır. Biz yöneticiler, bu kararı uygulamakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.