İBB’nin satın aldığı portre 'ye Sabancı Müzesi de teklif vermiş

Gentile Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet portre 'sinin satışına Türkiye'den  Sabancı Müzesi'nin katıldığı ve  500 bin sterline teklif verdiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) aldığı Gentile Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet portre 'sinin satışına Türkiye'den  Sabancı Müzesi'nin katıldığı ve  500 bin sterline kadar teklif verdiği ortaya çıktı.

İBB’nin satın aldığı portre 'ye Sabancı Müzesi de talip olmuş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatı sonrası İBB, Londra’da bir açık artırmada satışa çıkan Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan Fatih Sultan Mehmet’in

portresini 770 bin sterline (yaklaşık 6 milyon 500 bin TL) satın almış, Fatih’in döneminden kalma 3 tablodan birini İstanbul’a getirmişti.

Londra'da gerçekleştirilen müzayedeye İBB'nin yanı sıra finale 3 kişinin kaldığı, Türkiye'den İBB'nin dışında Sakıp Sabancı Müzesi'nin de açık artırmada

500 bin sterline kadar teklif verdiği ortaya çıktı.

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu, gazeteciler Barış Yarkadaş ve Özlem Gürses'in konuk olduğu Taksim Meydanı programında Fatih Sultan Mehmet portresinin

satışına ilişkin gerçekleştirilen müzayededen kulis bilgileri paylaştı.

SEVİL SABANCI: İBB’NİN SATIN ALMASINA ÇOK SEVİNDİK

İsmail Saymaz, açık attırma sırasında İBB'nin yanı sıra Sakıp Sabancı Müzesi'nin de satışta teklif verdiği kulis bilgisini paylaştı.

Saymaz, Sevil Sabancı ile konuştuğunu kendisine "İBB’nin satın almasına çok sevindik. Dışarıya gitseydi çok üzülürdük" dediğini de aktardı.

TABLOYU BAYEZİD Mİ SATTI?

Fatih Sultan Mehmet, tablosunun İngiltere'ye nasıl gittiğine dair Fatih Altaylı bugünkü yazısında Halil İnalcık'ın iddiasını köşesine taşıdı. İnalcık, tablonun Fatih'in oğlu 2. Bayezid tarafından satıldığı iddiasını ve nedenini yazdı.

Altaylı'nın konuya dair yazısındaki bölüm şöyle:

Bu portreler çalındı mı?

İyi de, Saray’a ait olan bu portreler nasıl olmuş da Saray dışına çıkmış, Batı’ya, İngiltere’ye kadar gitmiştir.

Bununla ilgili “Çalındı” iddialarına inanmayın.

İnanmayın çünkü nur içinde yatsın Halil İnalcık hocamız bunun doğrusunu anlatır ve yazar.

Fatih tarafından yaptırılan ve toplanan bu ve bunun gibi pek çok resim, Fatih’in ölümünden sonra Saray’dan çıkarılmış ve pazarlarda satılmıştır.

Çıkaran ise Fatih Sultan Mehmet’in alkol ve afyon bağımlısı iken tövbekar olarak oldukça sofu bir hayat sürmeye başlayan oğlu 2. Bayezid’dir.

Bayezid, dinen yasak olduğuna ve şeriata aykırı düştüğüne inandığı için Saray’daki tüm benzeri sanat eserlerini Saray’dan atmıştır.

Halil İnalcık’ın iddiasıdır, benim değil.

PORTRENİN ÖZELLİKLERİ

Gentile Bellini'nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Fatih Sultan Mehmet'in portresinde yer alan ikinci kişinin kim olduğu ise hala bilinmiyor.

Christie's müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu olarak çalışan Sara Plumby'e göre, tablodaki kişinin kim olduğu hakkında iki farklı teori bulunuyor. Bunlardan birincisi ikinci figürün, padişahın üç oğlundan biri olduğu.

Ancak, tablodaki ikinci kişinin II. Mehmet ile arasındaki yaş farkının az olması bu iddiayı çürütüyor. Diğer iddianın sahipleri ise tablodaki figürün beyaz tenli ve tıraşlı olmasından yola çıkarak, Batılı bir kişi olduğunu ileri sürüyor.

Muharrem İnce’den ‘sansür’ göndermeli ‘dislike’ mesajı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2024 Yılında Sinema Sektörüne 34,5 Milyon Lira Destek Sağlıyor
Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu
'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
"Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde Sanatın İzleri: Rölyef, Hat, Tezhip ve Resim Bir Arada"