İbrahim Kahveci: Büyük zamlar enflasyonu düşürecek

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin enflasyonda düşüş için baz etkisine umut bağladıklarını yazdı.

Kahveci, "Büyük zamlar enflasyonu düşürecek" başlıklı yazısında, enflasyonun 6 ayda yüzde 54,5'e ulaştığını bunun da yıllık bazda karşılığının yüzde 137,3'e denk düştüğünü belirterek şöyle dedi:

"Bu 6 ayda 54 TL zam yapılan ürünün fiyatı 100 liradan 154 liraya yükselmiş oldu. Fakat siz önümüzdeki 6 ayda 55 lira daha zam yaptığınızda ürünün fiyatı 154+55=209 liraya çıkmış olacak. Ammaaa bir farkla.

İlk 54 liralık zam 54/100=yüzde 54 demektir. İkinci altı ayda 55 lira zam ise 55/154=yüzde 35,7 etmektedir.

Şimdi burada ne olmuş oluyor? İlk 6 ayda 54 TL zam yapılmış ve ardından ikinci 6 ayda da 55 TL daha zam yapılmıştır. Ama baz etkisi ile ilk 6 ayda enflasyon %54 olurken, sonraki 6 ayda enflasyon yüzde 35,7’ye düşmektedir. Zam tutarı daha fazla olsa bile enflasyon düşmüş oluyor.

İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kurulan ülke yönetiminin enflasyonu düşürme formülü budur: Daha büyük zamların arkasından daha küçük zamların gelmesini umut ediyorlar. Tek çıkar yolları bu..."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Dolar sahiplerini heyecanlandıracak gelişme!
Nisan 2024 Raporuna Göre Türkiye İnşaat Malzemesi Sektöründe Üretim Artıyor
10 senedir uyuyan Bitcoin cüzdanı uyandı: Ani yükseliş geldi!
Hazine ve Maliye Bakanlığından İşlenmemiş Altın İthalatında Kota Açıklaması
Depoları doldurmayın: Benzin ve motorine indirim geliyor!