İbrahim Kahveci: Ekonomi modelimizde inek sorunu

Kahveci, et ve süt piyasasında yaşanan fiyat artışlarını engellemek için yapılan baskıların sonucunda üreticilerin zarar ettiği ve piyasada inek kalmadığını belirtti.

Kahveci, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın dün yaptığı "Yaşanan bütün bu süreçte büyük beklentilerle kurulan Ulusal Süt Konseyi (USK) hür iradesiyle hareket etmedi, talimatla hareket ederek yanlış kararlar aldı, süte sahip çıkmadı, en zor zamanında üreticilerimizin yanında olmadı. Görevi süt üretimini sürdürülebilir kılmak olan ancak kararları ile üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkaran ve üreticiyi perişan eden süt konseyi işlevini yitirmiştir ve kapatılmalıdır."  açıklamasını hatırlatarak iktidarı eleştirdi.

Kahveci, et ve süt piyasasında yaşanan fiyat artışlarını engellemek için yapılan baskıların sonucunda üreticilerin zarar ettiği ve piyasada inek kalmadığını belirtti.

Kahveci, şunları yazdı:  

"Bakınız iktidarın söylemleri o kadar güçlü ve tabanı o kadar sorgusuz ki... Olanların tam tersini söylediklerinde dahi alkışlar yeri göğü inletebiliyor.

-Mesela, TL artık dandik para olmuş ve değerini koruyamadığı için DOLARA endekslenmiş lakin ortada LİRALAŞMA diye bir söylem dolaştırılıyor.

-Mesela, yeni model öncesi geçen yıl ilk 7 ayda -13.677 milyon dolar olan cari açık bu yıl aynı dönemde -36.672 milyon dolara çıkmış lakin CARİ FAZLA diye bir şeylerden bahsedilebiliyor.

-Mesela, yatırım ihracat deniliyor lakin ihracat artışı %17,1’de kalırken ithalat artışı %408’e çıkabiliyor. Böylece dış ticaret açığı -32,4 milyar dolardan -83,8 milyar dolara fırlıyor lakin hala ihracat artışından, dış fazladan bahsedilip meydanlar inletilebilir.

-Mesela, kamu yatırım oranı tarihi en düşük seviyelere AK Parti ile düşmesine rağmen asırlık hizmetlerden, yatırımlardan bahsedilip verimsiz ve savurgan Hazine garantili müteahhit yatırımları ile övünülebiliyor.

-Mesela, dış ticarette çok net gördüğümüz düşük teknolojik ihracat ve gerileyen katma değere rağmen; kalkınmadan, bilim ve teknolojik ilerlemeden çok rahat bahsedilebiliyor. 2000’lerde ihracatın yüzde 6’sını geçen yüksek teknolojik ürün ağırlığı artık yüzde 2,2’lere gerilemiş durumda."

.. Aksi halde bugün İNEK piyasasında yaşanan kilitlenme ve yıkım tüm piyasalarda peşi sıra zincirleme gelebilir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Dolar Kuru Çöküşte! Ünlü Ekonomist Tarih Verdi: 25 TL'ye Düşecek!
Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
Dev Banka Resmen İflas Etti!
Bu yılın ilk iflas haberi! Önemli bir banka resmen kapanıyor: Çok sayıda şubesi bulunuyordu
Yatırımcılara uyarı! Önümüzdeki hafta piyasaların yönü şekillenecek!