İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmen sorununa dair önemli verileri açıkladı. Dünyada 300 milyon göçmen bulunurken, Türkiye'de düzenli göçmen sayısı 4 milyon 437 bine ulaşıyor. Bakan Yerlikaya, adres güncellemeleri yapılmayan Suriyelilerin sayısını ve düzensiz göçmenlerle mücadeleye yönelik alınan önlemleri detaylandırdı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından parti genel merkezinde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı'nda bir sunum gerçekleştirdi. Yerlikaya, göçün evrensel bir kavram olduğunu belirterek, göçmenlerin kaynak ülkelere ve hedef ülkelere göç süreçlerinde yaşanan hak, hukuk ve insan hakları açısından zorluklara dikkat çekti.
Yerlikaya, dünya genelinde 300 milyon göçmen bulunduğunu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bu rakamın 123 milyonunun zorla yerinden edilmiş kişilerden oluştuğunu, 47 milyonunun ise koruma altında olduğunu belirtti. Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 437 bin olduğunu; bunun 3 milyon 103 bininin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bininin ikamet izni olanlar ve 224 bininin uluslararası koruma altında olan kişilerden oluştuğunu ifade etti.
Suriyeliler arasında 729 bin kişinin adresinin bulunamadığını vurgulayan Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini söyledi. Adres güncellemeleri için verilen sürelerin sonunda, bu kişilerin eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti.
Yerlikaya, düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı ile mücadelenin önemine dikkat çekti. Suriye'nin kuzeyine 3 harekat düzenleyerek güvenli bölgeler oluşturduklarını ve bu bölgelerden Türkiye'ye gelmek isteyen 4 milyon kişinin engellendiğini söyledi. Sınır güvenliği için çeşitli teknolojik önlemler aldıklarını; sensörlü aydınlatmalar, asansör kuleler, zırhlı gözetleme araçları, optik kuleler ve termal kameralar kullandıklarını ifade etti. 2023 yılı itibarıyla sınırdan girişi engellenen 202 bin 705 düzensiz göçmen olduğunu belirtti.
Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörlerine karşı mücadele ettiklerini ve bu konuda hükümetin cezaları 5 yıldan 8 yıla çıkardığını açıkladı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadelenin, valilik, jandarma ve emniyetin performans kriterlerinden biri olduğunu vurguladı. Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştırmak amacıyla 81 ilde mobil göç noktası araçları bulundurduklarını, bu araçlarla 1 milyon 200 bine yakın sorgulama yapıldığını ve 126 bin 766 düzensiz göçmenin tespit edildiğini söyledi. Ayrıca, 121 özel uçuşla 22 bin 987 düzensiz göçmeni sınır dışı ettiklerini belirtti. Türkiye'de 25 şehirde 32 geri gönderme merkezi olduğunu ve bu merkezlerde üç öğün yemek, sosyal alan, sağlık desteği gibi çeşitli hizmetler sunduklarını aktardı.