Göç İdaresi Başkanlığı, sığınmacıların adres denetimleri sırasında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konutunda geçici ikamet izni bulunan iki yabancı tespit etti. Bu durum, büyük bir kriz yarattı ve Yerlikaya'nın talimatıyla geniş çaplı bir inceleme başlatıldı. İnceleme sonucunda, Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde 10'dan fazla personel hakkında idari işlem yapıldı.
Göç İdaresi Başkanlığı, sığınmacıların adres denetimlerini artırdı ve bu kapsamda adres kontrolü gerçekleştiren bir bekçi, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konutunda geçici ikamet iznine sahip iki yabancının yaşadığını belirledi. Bu gelişmenin ardından Yerlikaya'nın talimatıyla müfettişler tarafından kapsamlı bir inceleme başlatıldı. İnceleme sonucunda Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde 10'dan fazla personel hakkında idari işlem yapıldı.
Tolga Şardan'ın aktardığına göre, bir bekçi Çankaya bölgesindeki bir adrese gidip, Atakule civarındaki bir özel mülkün güvenliğini sağlayan polislerle iletişime geçti. Bekçi, elindeki listede adı geçen iki kişinin söz konusu adreste yaşayıp yaşamadığını sordu. Polisler bekçiyi önce durdurup, ardından olayın İçişleri Bakanı'nın konutuyla ilgili olduğunu fark ederek durumu üst makamlara bildirdi. Bu durum büyük bir krize dönüştü çünkü İçişleri Bakanı'nın konutunda ikamet izni verilen kişilerin yasa dışı göçle mücadele eden bakanlığın en üst yetkilisinin konutunda olması, önemli bir sorun oluşturdu.
Yerlikaya'nın bu kriz sonrası müfettiş görevlendirmesi ve inceleme başlatması sonucunda, Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ndeki kayıtlar detaylıca incelendi. İnceleme sırasında, İçişleri Bakanı'nın konutuna verilen iki yabancının Kırgız kökenli askeri okul öğrencileri olduğu ortaya çıktı. Öğrencilerin askeri okulda eğitim alırken hafta sonları evci çıkabilmek amacıyla uzun süreli ikamet başvurusu yaptıkları belirlendi.
Müfettişlerin bulgularına dayanarak, Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde görevden almalar gerçekleştirildi ve 10'dan fazla personel hakkında idari işlem yapıldı. Şardan, olayın gizlendiğini ve bu konudaki bazı soruları gündeme getirdi: "İkamet talepleri hangi bakan döneminde bakan konutuna yerleştirildi? İşlemleri kim veya kimler yürüttü? Başvuru sahiplerinin referansı var mı? Askeri okul öğrencisi olmaları nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı ve Kırgızistan'ın Ankara misyonunun bilgisi var mı? Özellikle seçim döneminde kimlerin nerelere yerleştirildiği de soruluyor."