'İbrahim Tatlıses'in şarkısını da okurum' dedi, "Benim eserimde onun ne işi var?" diy

Müzisyen Nicole Rona'nın sesini izinsiz olarak kendine aitmiş benzer biçimde kullandığı iddiasıyla yargılanan, 'Afrodit' lakaplı meşhur müzisyen ve oyuncu Banu Alkan hakkında mahkeme kararını verdi. Banu Alkan mahkemede yapmış olduğu...

Şarkıcı Nicole Rona, Banu Alkan'a 'Beyaz Orkide' adlı parçanın nakaratındaki sesin kendisine ilişik olduğu nedeni öne sürülerek dava açmıştı. 'Afrodit' lakaplı Banu Alkan'ın yargılandığı davada mahkeme Alkan’ı ‘mali ve içsel haklara tecavüz’ suçundan 6 bin 80 lira adli para cezasına çarptırdı. Nakarattaki sesin kendisine ilişik bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Alkan'ın mahkemedeki son sözleri "‘Benim ses tonum dünyaca malum ses tonu" dedi.

‘Afrodit’ lakaplı müzisyen ve oyuncu Banu Alkan’ın, müzisyen Nicole Rona’nın (Peachey) sesini izinsiz olarak ‘Beyaz Orkide’ adlı şarkıda kendisine aitmiş benzer biçimde kullandığı iddiasıyla yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Banu Alkan ile avukatı Yusuf Peksak hazır bulunmuş oldu. Duruşmaya katılmayan Nicole Rona’yı ise avukatı İlyas Geyik temsil etti.

Duruşmada müdafa icra eden sanık Alkan şu şekilde konuştu:
‘’Ben ustalaşmış çalışan bir sanatçıyım. ‘Beyaz Orkide’ adlı eserin söz ve müziği benim adıma kayıtlıdır. Eserin yönetmeni ve aranjörü kanser sebebiyle vefat etmiştir. Bu yapıt piyasaya çıkmadı. Müşteki, ‘eser piyasaya çıksaydı firmayı yakınma ederdim’ şeklinde konuşmuştur. Eserin nakarat kısmındaki ses bana aittir. Bu şarkıyı stüdyoda onlarca kere okudum. Nicole Rona, pilot okuma için stüdyoya gelmiştir. Nakarat kısmını izinsiz kullanmışım diyor. Benim eserimde onun ne işi var? Ben kazanç maksatlı bir şarkı okumadım. İbrahim Tatlıses’in de şarkısını okuyabilirim. Söz mevzusu şarkıyı ticari maksatla kullanmadım.” dedi.

Daha sonrasında son sözü sorulan Alkan, ‘’Benim ses tonum dünyaca malum ses tonu. Beraatımı talep ederim’’ dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Banu Alkan’ı ‘mali ve içsel haklara tecavüz’ suçundan 6 bin 80 lira adli para cezasına çarptırdı. Sanığın daha ilkin kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması ve duruşmadaki tutum ile davranışlarını da dikkate alan mahkeme, bu cezadan ile alakalı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

Kararın peşinden konuşan Banu Alkan, ‘’Bahsi geçen iddialarda ses ona ilişik olabilir. Ama eserim piyasaya çıkmadığı için herhangi bir kazanç sağlamadım. Ama şarkının sözü ve müziği bana aittir. Kendisi yalnız stüdyoda nakarat kısmını pilot okumalara iştirak ettiği için kanıtlama olmuştur. Nicole Rona bu davadan herhangi bir maddi kazanç sağlamamıştır. Yargı önünde çıkan karara saygımız sonsuzdur’’ ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Haberleri

Bir dizi için daha final kararı alındı
Bahar dizisindeki çekim hatası sosyal medyada gündem oldu
Serpil Çakmaklı yıllar sonra her şeyi itiraf etti: Aldatıldığımı gözlerimle gördüm
Ahmet Kural ve Murat Cemcir'in küslük nedeni belli oldu
Can Yaman’ın dizisinden İtalya’da yeni rekor