Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım'ın "Işıklar yanıyor" paylaşımına İçişleri Bakanlığı'ndan "Işıklarımız hiç sönmüyor" yanıtı geldi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) “hak ihlaline” uğradığına karar verdiği CHP'li Enis Berberoğlu hakkında yerel mahkemeden yeniden yargılama yapmasını istemişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direndi ve bu hamlenin ardından AYM üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'dan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Yıldırım, sosyal medya hesabından “Işıklar yanıyor” diyerek AYM binasının fotoğrafını paylaştı.
'IŞIKLAR YANIYOR NE DEMEK?'
Yıldırım’ın söz konusu paylaşımı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına karşılık bir yanıt olarak algılanıp sosyal medyada gündem oldu. "Işıklar yanıyor" ifadesinin, politikada darbe söylentileri olduğu dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesi için kullanıldığı hatırlatıldı.
YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA
Söz konusu paylaşımın sosyal medyada tepki toplamasının ardından Yıldırım, Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı. Yıldırım, açıklamasında " "Işıklar yanıyor" derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil." dedi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İLGİNÇ TWEET
Yıldırım'ın paylaşımın sosyal medyada gündem olmasının ardından İçişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından da dikkat çeken bir paylaşım geldi. Bakanlığın fotoğrafları "Işıklarımız hiç sönmüyor." notuyla paylaşıldı.
MUSTAFA AKIŞ: AKLINI BAŞINA ALMALI
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Akış, Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım’ı hedef aldı. Akış, “Herkes (AYM Üyesi de olsa) aklını başına almalı, tavır ve davranışına dikkat etmelidir. Hiç kimse layüsel değildir” dedi.
AYM üyesi Yıldırım’ın paylaşımını alıntılayarak yanıt veren Akış, şunları söyledi.
Yıldırım’ın sosyal medya hesabından yanıt veren Akış, “Böyle bir tweet hukuki bir tartışmayı hukuki olmaktan çıkarır. Aklı başında herkes bu yazılanın ne anlama geldiğini bilir. Herkes (AYM Üyesi de olsa) aklını başına almalı, tavır ve davranışına dikkat etmelidir. Hiç kimse layüsel değildir... Bir AYM üyesi önce Anayasa’yı özümsemelidir. Hakim cübbesi ile trollüğün lüzumu yoktur. İnsan da biraz devlet adamı ciddiyeti olur. Bu tavır her şeyden öte Anayasa Mahkemesi’ne ve bu kişinin birlikte mesai yaptığı AYM üyelerine saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018'de Berberoğlu'nun hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.
Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunmuş ve CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.
Bu gelişmeler ardından ise Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmişti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermiş, Berberoğlu'na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direnmişti.