Barış Saral'ın mahkum olduğu davanın ardından "Terörle mücadeleye katılan kişiyi hedef almayın" haberi geldi. Suç şüphesiyle tutuklanan Furkan Karabay'ın avukatlarının tutuklanmasına karşı çıkması üzerine İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi tahliyesine karar verdi.
Karabay, 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nin beraat kararının ardından serbest bırakıldı.
Hakkında rapor alınmak üzere polis merkezine çağrılan ve yolda gözaltına alınan Karabay, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde savcıya ifadesinin ardından tutuklama emriyle adliyeye sevk edildi. Mahkeme gazeteci hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Karabay'ın tutuklanma gerekçesini aktaran haberde, duruşma tutanaklarına atıfta bulunularak duruşmada yaşananlar anlatıldı. Raporda ve haberlerde savcının isminin geçmesi üzerine Karabay'dan "terörle mücadeleyle bağlantılı bir şahsın hedef alınmaması" istendi. ve "İftira"; suçlamalarda bulunuldu.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, Karabay'ın tutuklanmasının ardından 3 Ocak'ta yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Basın ve ifade özgürlüğünün inkarına tanık olmaya devam ediyoruz. Gazeteciler, her zaman, her gün ve bu kabul edilemez." "Yetkililerin Furka Karabayand'ı bir an önce serbest bırakması ve soruşturma yapması zorunludur" dedi.
BELLANGER: SKANDAL!
Gerçek Gündem'e konuşan IFJ genel sekreteri Anthony Bellanger, Karabay'ın kamuya açık bir belgeyi haber yaptığı için tutuklandığını, ardından adli kontrolle ve mutlak seyahat yasağına aykırı olarak serbest bırakılmasını anlattı. Karabay'ın yakalanmasının ardından tepkisini basın açıklamasıyla dile getirdiğini söyleyen Bellanger, "Bu olayla ilgili gözlemim, ihbar etme görevini yerine getirenlerin sorumlu olacağıdır" dedi. Ancak ne yazık ki böyle bir eyleme şaşırmadım. Türkiye yıllardır bu tür suçlamalara alışkındır" dedi.
"TEK ÇÖZÜM GAZETECİLERİ DESTEKLEMEKTİR"
Türkiye'de basın özgürlüğünün olmadığını kaydeden Bellanger, tek çözümün "Gazetecilere destek vermek" olduğunu söyledi. Gazeteciler üzerindeki baskıya, gazetecilere destek olmak ve korunmalarını sağlamaktır:
"Tek çözüm, bunu Türkiye Gazeteciler Sendikası aracılığıyla üye kuruluşlarımız olan IFJ ile yapmaktır. "Gazetecileri desteklemek ve böylece korunmalarını sağlamak. "Son 10 yılda, IFJ ve sendikaları, çoğu cezaevinde olan yüzlerce gazeteciye, özellikle yasal masraflarına katkıda bulunarak yardımcı oldu."
"TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK CEZAEVİ SİSTEMLERİNDEN BİRİNİ GELİŞTİRDİ"
Türkiye'de gazetecilerin durumunun çok kötü olduğunu hatırlatan Bellanger, medya üzerinde de çok fazla siyasi baskı olduğunu söyledi:
Türkiye'de gazetecilerin durumu çok kötü, gerçek siyasi baskı altında olan medyanın kendisinden bahsetmiyorum bile. Türkiye'de özellikle dışarıdan gelen baskılar nedeniyle doğru düzgün çalışmak çok zor. Türkiye, hâlihazırda en az 20 gazetecinin cezaevinde olmasıyla gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevlerinden biri olmaya devam ediyor.