İstanbul'un Ümraniye ilçesinde 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti'nin, polisten kaçmaya çalışırken 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz'ı başından vurarak öldürmesi, toplumsal bir infiale yol açtı. Olayın yankıları sürerken, Geçti'nin 19 ayrı suç kaydının bulunduğunun ortaya çıkması, eleştirilerin odağı haline geldi.
Geçti hakkında, 19 Temmuz 2024'te İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yaralama suçundan üç ay süreyle karakola haftada iki kez imza verme şeklinde bir adli kontrol kararı verilmişti. Bu karar sonrası, Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkezi'ne 25 Temmuz’da İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından bir yazı gönderildi. Yazıda, adli kontrolün ihlal edilmesinin tutuklamaya neden olabileceği belirtilerek, ihlal durumunda hızlı bir şekilde müdürlüğe bilgi verilmesi ve her ay adli kontrolün devam ettiğine dair rapor gönderilmesi talep edildi.
Ancak, Yunus Emre Geçti bu süreçte karakola imza atma yükümlülüğünü ihlal etti. Fakat polis merkezinin, bu durumu savcılığa bildirmediği öğrenildi. Adli kontrol ihlalinin kaydedilmesi, Geçti’nin Şeyda Yılmaz'ı vurmasının ardından, 23 Eylül tarihinde Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkezi Amirliği tarafından İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne yazıyla bildirildi. Yazıda, şüphelinin imza atmaya gelmediği açıkça belirtildi.
Olay, Türkiye'de adli sistemin işleyişi ve suçlu takibi konusundaki eleştirileri yeniden gündeme getirdi.