Belçika merkezli Euroclear Bank ve Lüksemburk merkezli Clearstream Banking, uluslararası Türk Lirası işlemlerini durdurma kararı aldı. Söz konusu kararın Türkiye’deki sermaye kontrolü işlemlerindeki belirsizlik nedeniyle alındığını belirtildi.
Türk Lirası’nın dolar karşısında hızlı değer kaybı ve dolar kurunun 7,26 lira ile tarihi seviyeye ulaşması sonrası alınan kararlar Avrupa’da iki şirkettin flaş bir karar almasına neden oldu. Belçika merkezli Euroclear Bank ve Lüksemburk merkezli Clearstream Banking, uluslararası Türk Lirası işlemlerini durdurma kararı aldı.
Belçika merkezli menkul kıymet takas şirketi Euroclear Bank ve Lüksemburg merkezli takas şirketi Clearstream Banking, uluslararası Türk Lirası işlemlerini durdurma kararı aldı.
Clearstream tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de uygulanma potansiyeli bulunan sermaye kontrolü işlemleriyle ilgili belirsizlik nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi. Bu kararın alım-satım arasındaki aralıkları (Spread) ve fonlama maliyetini (Swap faizi) ciddi oranda artırabileceği uyarısı da yapıldı.
Açıklamada TL ile ilgili Türkiye kaynaklı işlemlere yönelik takas hizmetinin ise devam edeceği ifade edildi.
MENKUL KIYMET TAKASI NEDİR?
Takas şirketleri, çeşitli piyasalarda gerçekleşen; hisse senedi, borçlanma araçları, yurt dışı sermaye piyasası araçları, türev araçlar ve kıymetli madenler ile ilgili işlemlerin nakit ve menkul kıymet takasını (Saklanmasını, teslimini) sonuçlandırır. Bu işlevi Türkiye’de Takasbank yerine getiriyor.
SERMAYE KONTROLÜ NEDİR?
Doğrudan Kontroller
Doğrudan kontroller sermayenin doğrudan yasaklanması, sermaye üzerinde belli limitler koyma ve sermaye hareketi için belli izin alma gerekliliği gibi uygulamalarla gerçekleşir.
Dolaylı Kontroller
Dolaylı kontroller ise sermaye işlemlerinin maliyetini yükselterek dolaylı yoldan sermaye hareketlerini azaltmaktadırlar. İkili ya da çoklu döviz kuru sistemleri, açık veya dolaylı vergileme, yerel finansal düzenlemeler yoluyla dolaylı sermaye kontrolleri gerçekleştirilir