İki dev bankadan enflasyon yorumu

Türkiye'de enflasyon verilerine ilişkin yabancı kurumlar yorum yapmaya devam ediyor. Citi, yıl sonu enflasyonunun yüzde 45'in altına gerilemesini beklerken, ING, hizmet enflasyonunun düşüşü tehdit etmeye devam ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin enflasyon verileri üzerine yabancı kurumlardan gelen yorumlar sürüyor. Citi, yıl sonu enflasyonunun yüzde 45'in biraz altına gerilemesini beklediğini belirtti.

TÜİK’in Eylül 2024 enflasyon verileri sonrası piyasalar, beklenen düşüşün gerçekleşmediğini ve faiz indirim beklentilerini ertelediklerini vurguladı. Yabancı kurumlar, yıl sonu enflasyon beklentilerini ve faiz indirim tahminlerini güncelledi.

Citi, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak, "Eylül TÜFE'si, inatçı hizmet enflasyonu nedeniyle yukarı yönlü bir sürpriz yaptı" dedi. Enflasyonun yıl sonu hedefinin yüzde 45'in altında olacağını vurguladı.

Ayrıca, TCMB'nin "karmaşık bir dezenflasyon süreci" ile zorlu bir makroekonomik ortamda ve karmaşık bir likidite durumunda bulunduğunu düşündüklerini ifade etti. Citi, "İkinci çeyrekteki yatay büyümenin ardından, finansal koşulların sıkılaşması, özel tüketimdeki normalleşme ve ihracattaki düşüş gibi faktörler nedeniyle üçüncü ve dördüncü çeyrekte daralma öngörüyoruz. Bu durum, politika yapıcılar için ortaya çıkan stagflasyon benzeri ortamı yönetmeyi zorlaştıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ING ise Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirerek, hizmetlerin Türkiye'de enflasyonun düşmesi için kritik bir risk olmaya devam ettiğini savundu. "Baz etkileri, beklenenden önemli ölçüde yüksek bir sonuç vermesine rağmen, Türkiye'nin manşet enflasyonundaki düşüşe katkıda bulunmuştur. Ancak hizmet enflasyonundaki kalıcı ivme, ana eğilimin yüksek kalmasına neden olmaktadır," ifadesini kullandı. ING, "Kasım ayında bir faiz indirimi olasılığı azaldı; burada ancak Ekim ayı enflasyon verilerinin önemli bir pozitif sürpriz getirmesi durumunda bir değişiklik görebiliriz" şeklinde yorumda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.