İkinci El Araç Piyasasında En Çok Tercih Edilen Markalar Belli Oldu!

Türkiye'de ikinci el araç piyasasında en çok tercih edilen otomobil markaları açıklandı. İkinci el araç piyasasında bu marka kapış kapış satılıyor! Veriler güncellendi, işte en çok satan otomobil markaları!

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği'nden (İMAS) derlenen verilere göre, Türkiye'de en çok tercih edilen otomobil markaları açıklandı. Listeye göre en çok talep gören markalar sırasıyla şu şekilde:

  1. Fiat
  2. Renault
  3. Volkswagen
  4. Ford
  5. Hyundai

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobil fiyatlarını etkileyen ana unsurların döviz kuru, enflasyon ve bunlara bağlı değişen maliyetler olduğunu belirtti. Ertemel, "İkinci el otomobil fiyatları, sıfır araç fiyatlarından referans alınarak belirlendiğinden, sıfır araçlarda uygulanan fiyat artışları ikinci el piyasasına da yansıyor. Talep de önemli bir faktör. Son dönemde sıfır araç fiyatları artmış olmasına rağmen, ikinci el otomobil fiyatları sabit kaldı. Bunun başlıca sebebi, kampanyalar ve fiyat avantajı nedeniyle tüketici tercihinin neredeyse tamamen sıfır otomobillerde olmasıydı" dedi.

Ancak sona eren kampanyalar ve bir miktar yükselen fiyatlar neticesinde, son birkaç aydır talebin tekrar ikinci el piyasasına kaydığı gözlemleniyor. Döviz kuru, enflasyon ve maliyetlerin yanı sıra artan talep de fiyatları etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.

Yeni Jenerasyon Araçlara Yönelim

Bu yıl, tüketicilerin yeni jenerasyon araçlara geçiş eğilimi gösterdiği görülüyor. Özellikle 3 yaşa kadar genç model yılına sahip araçlar ilgi görüyor. Bu araçların fiyatları ortalama 800.000 TL'den başlıyor ve bu segmentteki araçlar talep artışından en çok etkilenen modeller arasında.

2023 yılı, otomobil endüstrisinde jenerasyon değişimlerinin yaşandığı, elektrikli otomobiller ve yeni teknolojilerin modellere entegre olduğu bir yıl oldu. Türkiye'de de bu yeni jenerasyon otomobillere geçiş için bir eğilim var. Elde edilen verilere göre, satışa sunulan araçlarda 10 yaş ve üzeri otomobillerde düşüş yaşanırken, genç model araçlarda artış söz konusu. Bu durum, kullanıcı tercihleri ve satışa sunulan araç portföyünün karşılıklı etkileşimi olarak yorumlanıyor.

Düz Vites Araçlara Talep Düşüşte

Düz vitesli araçlara olan talebin önemli oranda düştüğü de belirtiliyor. Vites tercihi 15-20 yıllık bir süreçte değişerek otomatik vitese kaymış durumda. Ülkeye ithal edilen otomobiller de neredeyse tamamen otomatik vitesli olarak geliyor.

İkinci Elde En Çok Tercih Edilen Markalar

İkinci el piyasasında en çok tercih edilen otomobil markaları arasında yine Fiat, Renault, Volkswagen, Ford ve Hyundai gibi markalar yer alıyor. SUV segmentinde ise Nissan Qashqai, Dacia Duster, Egea Cross ve Peugeot 3008 gibi modeller öne çıkıyor. Kullanıcı tercihleri ve piyasa koşulları doğrultusunda, satışa sunulan araçların büyük kısmını 5 yaşa kadar olan araçlar oluşturuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.