İkinci el otomobil Alım-Satımında IBAN tuzağına dikkat!

İkinci el araç alım-satımında dikkat çeken yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Noter işlemlerinde karşılaşılan 'IBAN' tuzağı, araç almak veya satmak isteyen vatandaşları hedef alıyor. Sektör temsilcileri, bu tuzağa karşı vatandaşları uyarıyor.

İkinci el araç alım-satım işlemlerinde yeni bir dolandırıcılık yöntemi gelişiyor. Noterler, vatandaşları başkasına ait IBAN üzerinden para alışverişi yapmaya zorlayan dolandırıcıların mağduriyetine tanık oluyor. Hem araç alırken hem de satarken karşılaşılan 'IBAN' tuzağı, sektör temsilcileri tarafından dikkat çekilerek vatandaşlar uyarılıyor.

DOLANDIRICILARIN HEDEFİ ARAÇ ALMAK İSTEYEN VE SATMAK İSTEYENLERİ ETKİLİYOR!

İkinci el otomobil satışlarında yaşanan durgunluk, dolandırıcıları harekete geçiriyor. Yeni bir sahtekarlık yöntemi olarak ortaya çıkan 'IBAN' dolandırıcılığı, noterleri ve çok sayıda vatandaşı etkisi altına alıyor. Bu dolandırıcılık yöntemi, araç almak isteyenlerin ve satmak isteyenlerin her ikisini de hedef alıyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN UYARI: IBAN NUMARASINA DİKKAT EDİN!

Araç Satış Temsilcisi Sercan Oktay, dolandırıcılık yöntemini şu şekilde açıkladı: "Aracı alan kişiyle, noter satışında devri üstüne alan kişiyle, parayı gönderen kişi farklı kişiler oluyor. Fakat bu işi her gün yapmadığı için vatandaşımız bunlara da dikkat etmiyor. Sonrasında aracın noter satışı tamamlandıktan sonra parayı gönderen kişi devreye giriyor. 'Aracın alımı için ben size bir para gönderdim fakat aracı bana vermediniz' diyerek vatandaştan şikayetçi oluyor."

DOLANDIRICILAR HEM ALICI HEM SATICI OLUYOR: İBAN TUZAĞI ÇÖZÜMLENİYOR MU?

Dolandırıcıların bir diğer hileli yöntemi ise satıcı pozisyonunda. Oktay, "Orada vatandaşa hiç alakası olmayan bir kişinin IBAN’ı verilip, o hesaba parayı bir şekilde alıyorlar. Muhatap parayı gönderen ile hesap sahibi oluyor. Dolandırıcı kişi ortadan yine kayboluyor." ifadelerini kullandı.

UZMAN TAVSİYESİ: HESABA GELEN PARALAR KONTROL EDİLMELİ!

Uzmanlar, araç alım-satım işlemlerinde taraflar arasında tüm bilgilerin kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. Sercan Oktay, "Muhakkak hesaplarına gelen paranın açıklamasını kontrol etmeleri, yani para geldi fakat kimden geldi ve açıklamada ne yazıyor? Bazen hesabınıza bir para geliyor ve açıklamasına ‘şu tarihte ödenecek borç’ diye yazılıyor. Burada maalesef yurttaş mağdur ediliyor. Günü geldiğinde o parayı ödemek zorunda kalıyor." şeklinde uyarılarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.