İkinci kez Covid-19’a yakalananlar daha hızlı ve etkili savunma geliştiriyor

ABD’deki Rockefeller Üniversitesi’nden araştırmacılar enfeksiyon sonrasında ikinci defa virüs bulaşması halinde bağışıklık siteminin virüsü hatırlamakla kalmayıp ürettiği koruyucu antikorlarının da kalitesinin geliştiğini gördü.

ABD'de bilim insanları Covid 19’u atlatanların virüsle ikinci kez karşılaşması halinde 'çok daha hızlı ve etkili bir savunma geliştirebileceğine' dair şimdiye kadarki en güçlü kanıtları ortaya koydu. Sonuçları "Çok iyi haber" olarak  yorumlayan üniversitenin moleküler bağışıklık bölümü başkanı ve araştırmanın baş yazarlarından Michel Nussenzweig, "Beklentimiz çok sayıda vakada insanların hızlı bir şekilde antikor tepkisi üretebileceği ve enfeksiyona dirençli olacağı yönünde" ifadesini kullandı. "Bağışıklık siteminin hafızasının ne kadar süreceği bilinmiyor" diyen Nussenzweig yıllarca koruma sağlama potansiyeli olduğunu söyledi.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ TEHDİT GEÇİNCE GERİ ÇEKİLEN ORDU GİBİDİR"

Birçok araştırma koronavirüse karşı geliştirilen antikorların birkaç ay içinde azaldığını göstermiş, bu da insanların hızla bağışıklığını kaybedebileceği endişesini yaratmıştı. Rockefeller Üniversitesi’nin 87 Covid 19 hastasının dahil olduğu araştırması da antikorların azaldığını, altı ay içinde yarıya kadar düştüğünü doğruladı. Çalışmayı yorumlayan University College London’dan immunoloji profesörü Arne Akbar, "Bu Covid-19 atlatmış herkes için iyi haber. Bağışıklık sistemi tehdit geçince geri çekilen bir ordu gibidir. Ama gelecek istilalar için de hazır bekler. Ordunuzun hızla yeniden toplanmasını isterseniz ve araştırmacıların bulduğu da tam olarak bu" diye konuştu.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.