İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini açıkladı.
VÜCUDUN ISINMA MİKROKLİMASI
Kiraz, insan vücudunun normalde 36,1 ile 37,8 derece arasında bir sıcaklıkta olduğunu ve bu sıcaklığın korunması için çeşitli mekanizmalar olduğunu belirtti.
SICAKLIK ARTIŞININ ETKİLERİ
Hava sıcaklığındaki artışın kalp ve damarlar üzerindeki baskıyı artırdığını, doku ve hücrelerde sıvı kaybına neden olduğunu ve böbrek fonksiyonlarını etkilediğini vurguladı.
ORGAN DENGE BOZUKLUKLARI
Metabolik sendromlar ve organ dengesinin bozulması gibi sorunların uzun süreli sıcaklık artışı sonucunda ortaya çıkabileceğini ifade etti.
HİJYENİN ÖNEMİ
Yüksek sıcaklıkların bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu ve vücudun hijyenik durumunun sağlanamadığı durumlarda savunmasız hale geldiğini söyledi.
SU VE GIDA KALİTESİNDEKİ DEĞİŞİMLER
Sıcaklık artışının gıda bozulmalarına ve su kaynaklı hastalıkların artmasına neden olabileceğine dikkat çekti.
ENFEKSİYONLARIN ARTIŞI
İklim değişikliğiyle birlikte yeni hastalıkların ve enfeksiyonların taşınmasında vektörlerin ve hayvanların etkili olduğunu belirtti.
ÖLÜM ORANLARINDAKİ ARTIŞ
Hava sıcaklıklarıyla ilişkili ölümlerin gelecekte önemli ölçüde artması öngörüsünde bulundu.
ÖNERİLER VE KORUNMA YOLLARI
Su tüketimine önem verilmesi, vücut hijyenine dikkat edilmesi ve güneş ışınlarından korunulması gerektiğini önerdi. Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde vektörlere karşı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.