Son üç gündür süren iş bırakma eylemleri, 81 ilden geniş bir katılım aldı. İl sağlık müdürlüklerinin, hekimlere telefonla ulaşarak iş bırakma eylemine katılıp katılmayacaklarını sordukları ve katılmama yönünde cevap verdikleri bildirildi.
Aile hekimleri, yeni yönetmelikle gelen zorlayıcı performans kriterlerine karşı tepkilerini sürdürüyor. Bu kriterler arasında, yurttaşların aile sağlığı merkezine altı ay boyunca gitmemesi, yılda yediden fazla hastaneye başvurması, ilaç yazma miktarlarının artırılması ve memnuniyet puanları yer alıyor. Hekimler, bu düzenlemelerin kendilerini cezalandırdığı görüşünde.
Cumhuriyet'ten Merve Kılıç’ın haberine göre, bazı il sağlık müdürlüklerinin hekimlere telefonla ulaşarak eyleme katılıp katılmayacaklarını sordukları ve "katılmama" cevabını aldıkları bildirildi.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sağlık sisteminin ticarileştirilmesinin eleştirisini yaptı: "Bütün sorumluluk hekimlere yıkılıyor. Sorunun asıl kaynağını düzeltecek bir çözüm yok. Birinci basamağı yok ediyorlar. Her yerde hekimlere, ‘Daha fazla para alacaksınız’ deniyor ama mesele para değil, sağlık sisteminin ticarileşmesi" dedi.
Aile sağlığı merkezlerindeki altyapı eksiklikleri ve yönetmelikteki ilaç yazma kısıtlamalarına da dikkat çeken Kırımlı, şunları söyledi: "Sağlık sistemi kötü, cezası bizde. Ağrı kesici, antibiyotik gibi ilaçları yazmakta zorlanıyoruz. Bu ilaçları yazmazsak maaşlarımızda kesinti olacak. Yazarsak, hastalar hastaneye gidecek ve bu da cezaya yol açacak. Sağlık sistemi çökmüş, cezası bizde. Midem ağrıyor dediğinde, midede kanama olabilir. Yazmasam ne olacak?"