İlaç Fiyatlarında Şok Zam! Euro Kuru Yükseldi!

24 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, ilaç fiyatlarına yapılan zam, euro kurunun yükselmesiyle gündeme geldi. Yeni fiyatlar yarından itibaren yürürlüğe girecek.

24 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Türkiye'deki ilaç fiyatları için uygulanan dönemsel euro kuru yeniden belirlendi. 16 Aralık 2023'teki güncelleme ile 17,54 TL'den 21,6721 TL'ye çıkarılan euro kuru, ilaç fiyatlarına önemli bir zam yapılmasına neden olacak. Bu artış oranı, yüzde 23.5 olarak belirlendi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ YATAY SEYİR VE YÜKSEK ENFLASYON ETKİLERİ

Son aylarda döviz kurlarında yatay bir seyir gözlemlense de, Türkiye’de geçmiş yıllarda yaşanan ani döviz artışları ve yüksek enflasyon, ilaç fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İthal ürünlerin ülke genelindeki ilaç satışlarının büyük bölümünü oluşturması, bu artışın eczane raflarına doğrudan zam olarak yansıyacağı anlamına geliyor. Özellikle, 37 TL’yi aşan ilaç fiyatlarının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sübvanse edilen kur farkı ile birlikte yeni artışlarla kapatılması bekleniyor.

FİYAT KORUMALI ÜRÜNLERDE DE DEĞİŞİKLİKLER

Ayrıca, fiyat koruması uygulanan ürünlerde de güncellemeler yapıldı. Euro kurundaki artışla birlikte barem değerleri de yenilendi. Fiyat korumalı ürünlerin barem değeri 74,72 TL, diğer ürünlerin ise 39,05 TL olarak belirlendi. Yeni fiyatlar, 25 Ekim 2023 itibarıyla geçerli olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.