İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç: Osmanlı bir şeriat devleti değildir

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, TELE1 ekranlarında yayınlanan "Karanlıktan Aydınlığa" programında "şeriat nedir, şeriatçılar ne istiyor, şeriatçıların Allah''ı ile Kur''an''ın Allah''ı aynı mı, başka mı?" sorularına yanıt verdi.

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, "Osmanlı denince bir şeriat devleti bir İslam devleti olarak ifade ediliyor" ama aslında öyle olmadığını söyledi.

Kılıç şunları söyledi:

'OSMANLI HİLAFETİ ARAPLARA GÖRE MEŞRU DEĞİLDİ'

Batı dünyası için İslam dünyası Osmanlı'dan ibaretti 18. yy.'a kadar Osmanlı hilafet müessesini de kendi bünyesine almıştı Yavuz'la birlikte. Mısır 'Fethi'nden sonra. İslam dünyasının önemli bir kesimi Hilafet kurumuna, Osmanlı'ya tabî eğildi. Şii dünyası vardı, Arap kabilelerinin itaati de gönüllü değildi. Araplar öteden beri şunu ifade ederler Halife denilen kişinin muhakkak Arap olması gerekiyor. Bu bakımdan Osmanlı hilafeti Arapların büyük bir kesimine göre meşru değildir.

Osmanlı denilince bir şeriat devleti bir İslam devleti olarak ifade ediliyor ama aslında tam olarak öyle olmadığını biliyoruz. Şeriatın bir takım tırnak içerisinde İslami kural ve kaidelerin belli alanlarda kullanıldı ve pragmatist bir yaklaşımla onlardan istifade edildi. Osmanlı'da hem eski kavim Türk töresinden kaynaklanan bir takım uygulamaların hem de Bizans'tan bir takım uygulamaların olduğunu biliyoruz. Pür 'islami bir sistem' söz konusu değildi baştan sona. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var
Ekrem İmamoğlu'ndan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için anma mesajı
Bir siyasi parti daha kuruluyor: İsmi belli oldu
Erdoğan, CHP’ye sıcak mesajlar vererek bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor olabilir
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor