İliç maden faciasının bilirkişi raporuna göre 13 kişi asli kusurlu bulundu ve 6 kişi tutuklandı

15 Mart'ta meydana gelen İliç maden faciasıyla ilgili bilirkişiler yeni bir rapor hazırladı. Rapora göre, Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü ile birlikte 13 kişi asli kusurlu sayıldı. Kazaya ilişkin bilirkişi raporu üzerineyse 6 kişi tutuklandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen liç sahası kayması büyük bir çevresel ve insani felakete neden olmuştu. Olayla ilgili hazırlanan yeni bir bilirkişi raporu, yaşananları 'iş kazası' olarak tanımlarken, Anagold Madencilik'in Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci dahil olmak üzere 13 kişinin asli kusurlu olduğunu tespit etti. Ayrıca, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna imza atan yetkililer de asli kusurlu olarak kabul edildi.

NE OLMUŞTU?

15 Mart 2022'de meydana gelen kayma olayında, 9 işçi hayatını kaybetti ve 5 işçi hala siyanürlü toprak altında mahsur kaldı. Bu trajik olay, Anagold Madencilik'in yığın liç sahasında gerçekleşti ve büyük çevresel kirliliğe neden oldu. İlk incelemelerden itibaren, olayın sebepleri ve sorumlularıyla ilgili yoğun tartışmalar yaşandı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNUN DETAYLARI

Olayın ardından bilirkişiler üçüncü kez rapor hazırlayarak olayın sebeplerini ve sorumlularını detaylandırdı. Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde özetlendi:

1. Proje Yönetim Eksiklikleri: Proje yönetim mekanizmasının yetersiz olması ve faz4B olarak kapasite artışına gidilmesi olayın temel sebepleri olarak belirtildi.

2. Tasarım Hataları: Hazırlanan projelerdeki tasarım hatalarının varlığı ve işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takibi önemli sorunlar arasında yer aldı.

3. Uyarı Sistemlerinin Yetersizliği: Çatlakların uyarı vermesine rağmen etkin bir yönetim sisteminin olmaması olayın büyümesine neden oldu.

ASLİ VE TALİ KUSURLULAR

Bilirkişi raporunda, toplamda 39 kişinin kusurlu bulunduğu açıklandı. Bu kişilerden 13'ü asli kusurlu olarak kabul edilirken, 26 kişi ise tali kusurlu olarak belirlendi. Asli kusurlular arasında Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci'nin yanı sıra operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendisler bulunmaktadır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE MEVZUAT İHLALLERİ

Raporda ayrıca olayın ciddi çevre kirliliğine neden olduğu belirtilerek, tasarım ve projelendirme aşamasında yapılan hatalara ve mevzuat ihlallerine dikkat çekildi. Yığın liçin stabilite analizinde gereken mevzuat gerekliliklerini sağlamak için yeterli veri setlerinin kullanılmadığı ve Maden ve Çevre Kanunu'ndaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği vurgulandı.

ALTI KİŞİ TUTUKLANDI

Raporun açıklanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde Anagold Madencilik’in üst düzey yöneticileri tutuklandı. Tutuklananlar arasında Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve Mühendis İshak Aslan yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.