İliç'te altın madeni sahasında yaşanan heyelan sonrası TBMM Komisyonu, kapsamlı bir inceleme başlattı. Başkan Atay Uslu önderliğinde yapılan saha çalışmaları, kaza öncesi ve sonrası tedbirleri, çevresel etkileri ve güvenilir madencilik uygulamalarını ele alıyor. Komisyon, raporlayacağı bulgularla önleyici adımlar atmaya hazırlanıyor.
İliç'te meydana gelen maden ocağındaki heyelanla ilgili çalışmalar devam ediyor.
TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, İliç'te 13 Şubat'ta altın madeni sahasında gerçekleşen heyelanla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bir heyetle bölgeye geldiklerini belirtti.
Uslu, Valilikten ve diğer yetkililerden kaza öncesi ve sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını, ardından maden ocağını ve kaza noktalarını detaylı bir şekilde incelediklerini söyledi. Ayrıca, akademisyenlerden ve bilim insanlarından da maden ocağı ve kaza hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.
Bölgede yer altı sularının kirlenmesini önlemek için alınan tedbirler hakkında da yerinde incelemeler yapıp bilgi aldıklarını dile getiren Uslu, şu anda 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını ve 5 kişiyi bulma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca, bölgede 7/24 ilgili kurumların çalıştığını ve sahada çalışabilecek kadar kamyonun bulunduğunu ifade etti.
Uslu, bölgeden günlük 3 bin kamyon malzemenin geçici noktalara taşındığını ve şu ana kadar 180 bin kamyona yakın malzemenin bölgeden kaldırıldığını aktardı. Bu çalışmaların yaklaşık 25-30 gün içinde tamamlanması planlandığını belirtti.
Komisyonun amaçları arasında kazadaki ihmal süreçlerini araştırmak, benzer kazaların önlenmesi için gerekli tedbirleri belirlemek ve güvenilir madencilik uygulamalarını teşvik etmek olduğunu vurgulayan Uslu, komisyonun çalışmalarını tarafsız ve kapsamlı bir şekilde yürüttüğünü söyledi. Ayrıca, bütün bilgileri raporlarına aktaracaklarını ve gerektiğinde yasal düzenlemeler için harekete geçeceklerini belirtti.
Son olarak, devletin kazanın başından itibaren bölgede aktif bir şekilde çalıştığını ve çevresel etkilerin azaltılması için önlemler alındığını vurgulayan Uslu, DSİ'nin yapılan çalışmaları bizzat gözlemlediklerini ve çevresel izleme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.