İlk defa bir kara delik fotoğrafı çekildi

Bilim dünyası uzun bir süredir yayınlanacak olan ilk kara delik fotoğrafını bekliyordu. nitekim bu beklenti sonucunda, ilk kara delik fotoğrafı yayınlandı

Bilim dünyası uzun bir süredir yayınlanacak olan ilk kara delik fotoğrafını bekliyordu. nitekim bu beklenti sonucunda, ilk kara delik fotoğrafı yayınlandı. Dilerseniz yayınlanan bu fotoğrafa yukarıdan göz atabilirsiniz.

İlk kara delik fotoğrafı hakkında konuşmaya başlamadan önce, biraz kara deliğin varlığından ne olduğundan ve bu fotoğrafın neden çekildiğinden bahsedelim.

Kara delik nedir?

Bilim dünyası kara delikler hakkında çok az bilgiye sahip. Hala kara delik nedir sorusunun net bir cevabı bulunabilmiş değil. Yine de kara delikleri çok büyük kütleye sahip, çekim alanında bulunan herşeyi içerisine çeken kozmik yapılar olarak tanımlamak mümkün.

Peki, herşeyi yutuyorsa fotoğrafı nasıl çekilecek? Belki de günlerdir tartışılan en önemli konulardan birisi de bu. Fakat burada fotoğrafından kasıt, kara deliğin içerisi değil.

Malum, kara delikler yapılarından ötürü ışığı bile içerisine çekebiliyor. Dolayısıyla ışığı bile içerisine çeken bir yapının fotoğrafını çekmek imkansız diyebiliriz.

Zaten bilim adamlarının kara delik fotoğrafından kastı da kara deliğin çevresindeki ışımalar. Kara delikler maddeleri ve cisimleri yutarken, disk çevresindeki yüksek hız nedeniyle gazlar parlamaya ve ışımaya başlıyor. İşte bilim adamlarının fotoğrafını çektikleri şey, bu ışımalar.

Dünyada ilk

Dünyanın ilk kara deliğin fotoğrafı hakkındaki detaylara geçmeden şunu da belirtelim. Şimdiye kadar yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi pek çok kara delik görseliyle karşılaşmış olabilirsiniz. Fakat bu görseller gerçek bir kara deliğe ait değildi. Belli simülasyon programları sonrasında kara deliğin böyle bir görünüme sahip olacağı tahmin ediliyordu. Nitekim tahmin edildiği üzere çevresi parlak gaz bulutlarıyla kaplı devasa bir oluşumla karşılaştık.

Dünyadan 3 milyon kat daha büyük!

Gökbilimciler dünyanın ilk kara delik fotoğrafı hakkında bazı açıklamalarda bulundular. Virgo galaksi kümesindeki M87 adlı galakside yer alan bu kara deliğin, evrenin en büyük kara deliklerinden biri olduğu tahmin ediliyor.

Yaklaşık olarak 40 milyar km çapa sahip olan dev kara delik, dünyadan 3 milyon kat daha büyük. Dünya üzerindeki 8 dev teleskop kullanılarak çekilen bu fotoğrafta devasa bir karadelik görünüyor.

Bu arada bu kara deliğin dünyamızdan 500 bin katrilyon km uzakta olduğunu da hatırlatalım. Bakalım bilim insanları önümüzdeki günlerde dünyanın ilk karadelik fotoğrafıyla ilgili yeni açıklamalarda bulunacaklar mı? Bekleyip göreceğiz.

Epson’dan Yeni Yazıcı: WorkForce Pro WF-M5799DWF

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Çiftlik oyunları tutkunları için güzel bir haber: Steam Çiftlik Festivali başladı!
2 Mayıs'ta Epic Games, 487 TL değerindeki oyunu ücretsiz olarak sunacak
En hızlı internete sahip ülkeler listesi duyuruldu! Türkiye'nin konumu beklenildiği gibi
Linkedin, rakibini model alarak yeni bir video deneyimi sunuyor: Yeni bir video platformu yolda!
NASA'nın Psyche Uzay Aracı, 225 Milyon Kilometreden Lazer İletişimi Sağladı!