İlk faiz indirimi ne zaman? Yabancı bankalardan TCMB tahmini geldi

Merkez Bankası, bu ay faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı, ancak karar metninde politika değişikliğiyle ilgili mesajlar bulundu. Bu durum, yabancı kurumların Merkez Bankası'na ilişkin beklentilerini güncellemelerine yol açtı.

Merkez Bankası, politika faizini üst üste altıncı toplantısında da değiştirmedi. Faiz oranı, beklentilere uygun olarak yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı; ancak metinde bazı ifadelerin değişmesi, politika değişikliği olasılığını gündeme getirdi. "Ek sıkılaştırma" ifadesinin metinden çıkarılması ve "politika araçları kullanılacak" ifadesinin eklenmesi dikkat çekti.

Bu gelişmelerin ardından yabancı kuruluşlar, Merkez Bankası ile ilgili beklentilerini güncelledi. Bankalar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarına göre, ilk faiz indiriminin kasım ayı ile 2025'in ilk çeyreği arasında gerçekleşmesi bekleniyor. 

Yatırım bankaları Barclays ve Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimini kasımda yapacağını öngörürken, Morgan Stanley ise faiz indiriminin beklenenden daha yakın olduğunu belirtti. HSBC, parasal gevşemenin 2025 yılına işaret ettiğini ifade ederken, Citigroup, karar metninin tonlamasının yetkililerin daha az kısıtlayıcı bir yaklaşım benimsemeye yöneldiğini gösterdiğini vurguladı. 

Kredi derecelendirme kuruluşları ve bankalar, bu ayki karar metninin öncekine göre daha güvercin olduğu konusunda hemfikir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.