İmam hatip lisesini, imam hatipte okuyan öğrenciler de istemedi

LGS sonuçlarının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı analiz, öğrencilerin ilk üç tercihlerindeki yığılmanın fen, Anadolu ve sosyal bilimler...

LGS sonuçlarının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı analiz, öğrencilerin ilk üç tercihlerindeki yığılmanın fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde olduğunu ortaya çıkardı.

10 imam hatipli ortaokul öğrencisinden dördü imam hatip lisesine gitmek istemedi.

LGS sonuçlarını değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitim danışmanı Ali Taştan, “İmam hatip ortaokulu öğrencileri de ilk sırada imam hatip liselerini tercih etmiyor. AKP ne kadar zorlasa dişliler o kadar tersine işliyor” dedi.

YÜZDE 95 YERLEŞTİ

Cumhuriyet gazetesinden Figen Atalay'ın haberine göre, Ülke genelinde öğrencilerin yüzde 95.49’unun yerleştiğine dikkat çeken Taştan, şu yorumu yaptı:

“Öğrencilerin yüzde 95’inden fazlasının yerleşmiş olmasını olumlu buluyorum. Sınavla öğrenci alan liselerin türlerine göre kontenjan dağılımının dengesiz olduğu ortadadır. Lise sayılarına kontenjanları oranladığımızda imam hatip liselerinin kontenjanlarının yüksek olduğu görülüyor.

MEB’in yayımladığı analiz, öğrencilerin ilk üç tercihlerindeki yığılmanın fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde olduğunu ortaya çıkarmış durumda. İmam hatip ve mesleki teknik liseler tercihte son sıraya itilmiş durumda. Yani öğrenciler imam hatip ve meslek liselerine gitmek istememiş. Ancak aynı lise türünden en fazla 3 tercih yapabileceği için 4 ve 5. tercihlerine imam hatip ya da meslek lisesi yazmak zorunda kalmış.

90'DA 70 SORU MANİDAR

Eğitime siyaset karıştığı sürece sonuç bundan öteye gidemiyor.

Sınavla öğrenci alan okullara giren ilk yüzde 10’luk dilimde olan öğrencilerin bile 90 sorudan ortalama 70.22 doğru soru yapması manidardır. En iyi öğrencilerimizin durumu bu ise, sınavsız okullara giren öğrencilerin doğru soru yapma oranının çok aşağılarda kaldığını görmek gerekiyor.”

10’UNDAN DÖRDÜ İSTEMEDİ

Ayrıca imam hatip ortaokulu öğrencilerinin yüzde 38.1’inin imam hatip liselerine yerleşmediğini görüyoruz. 10 imam hatip ortaokulu öğrencisinden 4’ü imam hatip lisesine gitmek istememiş ya da gidememiş. Sınavla öğrenci alan okulların tercih sıralamasına baktığımızda imam hatip ortaokulu öğrencilerinin de ilk sıralarda imam hatip liselerini tercih etmediğini görüyoruz.

AKP ne kadar zorlarsa o kadar dişliler tersine işliyor. Siyasi amaçların bir kenara bırakılması gerekiyor. Eğitime siyaset karıştığı sürece sonuç bundan öteye gidemiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama
AUZEF Bahar Dönemi vize sınavları ne zaman, saat kaçta?
1 Mayıs tarihinde nöbet ve ek dersleri olan öğretmenlere ödeme yapılacak mı?
MEB'de, yeni müfredatı destekleyecek "dijitalleşme" mesaisi
Okullar ne zaman kapanacak? Karneler hangi gün alınacak? (2023-2024 MEB takvimi)