İmam hatiplilere cinsiyetçi proje okul kıyağı!

İmam hatip liselerinde okuyan öğrencilere, yüksek puanlarla girilebilen “proje okullarda'' sınav engeline takılmadan okuma hakkı sunuluyor. AKP, ortaokulu bulunan liselere okul yönetiminin yapacağı sınavla alınacak öğrencilerin...

İmam hatip liselerinde okuyan öğrencilere, yüksek puanlarla girilebilen “proje okullarda'' sınav engeline takılmadan okuma hakkı sunuluyor. AKP, ortaokulu bulunan liselere okul yönetiminin yapacağı sınavla alınacak öğrencilerin TEOG’a girmeden devam etmesine olanak sağlayacak. Ancak ortaokulu bulunan tek lise imam hatip liseleri.

BirGün’den Çağlar Ballıktaş’ın haberine göre, 652 sayılı KHK’ye 2014 yılında eklenen ve “özel eğitim veren proje okullar''ın Bakan onayıyla açılmasına olanak sağlayan hüküm gereğince imam hatip okullarının proje okul statüsüne alınması hızla sürüyor. Eski Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı’nın “10-15 civarında olur'' dediği okulların sayısı 200’ye yaklaştı, bu yılda bu sayının ikiye katlanması bekleniyor.

Yönetmelikte, “Gerekli görülmesi halinde bünyesinde ortaokul bulunan proje okullarına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre belirlenebilir'' hükmüne dayanılarak da proje okula dönüştürülen imam hatiplere okul yönetiminin yaptığı sınavlarla öğrenci alımı başladı.

Bu çerçevede aralarında imam hatip öğretim programı dışında fen ve sosyal bilimler öğretim programı da uygulayan proje okul İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi hazırladığı broşürlerle dördüncü sınıfı bitiren öğrencileri yapılacak sınavlara çağırdı. Ayrıca Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi dışında İstanbul’da beş okul daha yaptığı sınavlar sonucunda öğrencileri özel sınavla bünyesindeki ortaokullara aldı. Diğer kentlerdeki bir çok imam hatip okulu da bu yöntemle öğrenci kaydı yaptı.

KARMA EĞİTİM YAVAŞ YAVAŞ BİTİRİLECEK
Bu proje okulların öğrenci alımında “kız öğrenci'',''erkek öğrenci'' ayrımı yaparak ilan vermesi karma eğitim sistemi için de kaygı uyandırıyor. Karma eğitim yapılan Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi okul yönetiminin lise çağına kadar yetiştirmek için sınavla aldığı ortaokul öğrencileri için yaptığı sınavda sadece ilk 72 kişi arasına giren “erkek'' öğrencilerin alınacağını duyurdu. Aynı şekilde İstanbul’da bulunan Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ise 140 “kız'' öğrenciyi liseye kadar proje okul kapsamında eğitim görmesi için alacağını açıkladı.

BAŞARISIZLIĞA YENİ ÇÖZÜM ARAYIŞI
Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, liseler bünyesindeki ortaokullara sınavla öğrenci alınarak TEOG’a girmeden Türkiye’nin nitelikli ve köklü okullarda öğrenim görmesinin önünün açılmak istendiğini altını çizdi. Bozdoğan, “Bunun asıl amacı imam hatip liselerindeki başarısızlığı örtecek bir formül aramaktır. İlkokuldan sonra öğrencileri kendileri alıp, nitelikli okullarda yetiştirmek istiyorlar'' dedi.

Ankara, İstanbul ve İzmir’deki yüksek puanla öğrenci alan liselerin bünyesinde de ortaokul kurulabileceğini belirten Bozdoğan “Dördüncü sınıftan itibaren okul yönetiminin yaptığı sınavla istedikleri öğrencileri alıp üniversiteye kadar yetiştirecekler. Belirli bir öğrenci grubu ayrıştırılacak. Eğer bunu gerçekleştirirlerse kendilerinden olmayanların çocuğu Atatürk Anadolu, Kadıköy Anadolu gibi nitelikli liselere gitme şansı da ortadan kaldırılacak. Bu okullar tamamen ele geçirilmiş olacak'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

MEB duyurdu: AÖL 3.dönem kayıt yenileme için son gün ne zaman? AÖL kayıt yenileme tarihleri
ÖSYM duyurdu: 2024-EKPSS Temel Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları Yayımlandı
MEB'in yeni müfredatının ayrıntıları: Fen bilimleri dersleri "bilimsel keşif" odaklı kurgulandı
KDK'dan ÖSYM'ye engelli öğrenciye ek süre verilmesi tavsiyesi
KDK'dan ÖSYM'ye engelli öğrenciye ek süre verilmesi tavsiyesi