İmamoğlu bir sözünü daha tuttu: İBB’de yerli tohum dönemi resmen başladı

Tarımın geliştirilmesi için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak...

Tarımın geliştirilmesi için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini başlattı. 750 bin dönüm arazinin her sene ekilip biçildiği İstanbul’da hayata geçirilen projeyle tarımda verimin artırılması, ithal tohumun önüne geçilmesi hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mega kentin tarımsal alanda da kalkınması için kolları sıvadı. Bu kapsamda “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesi hayata geçirildi. Projeyle topraklarımızda milli tohumun yaygınlaştırılması ve yüksek verimli ürünlerin elde edilmesi hedefleniyor.

ARAZİYE GÖRE EKİM YAPILACAK

Hizmet ve sanayi sektörüyle öne çıkan İstanbul’da 1 milyon dönüme yakın tarıma elverişli arazi bulunuyor. Bu arazilerin ise yaklaşık 750 bin dönümünde aktif tarım yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü de tarımsal verimliliği yükseltmek, çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini hayata geçirdi.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinin geliştirdiği yerli ve milli tohumlar alınıyor. Bu tohumlar İBB’ye bağlı uzman ziraat mühendisleri tarafından bölgenin yağış, sıcaklık ve toprak durumu incelenerek belirlenen deneme ekim alanlarına buğday, pirinç, mısır, ayçiçeği, kanola, karabuğday gibi ürünlerden en uygun olanı belirleniyor. Seçilen tür üzerinden tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen birden fazla tohum ekiliyor.

KALİTEYE GÖRE ÜRÜN EKİMİ

Tohumların filizlenmesinden gelişimine kadarki süreç uzmanlar tarafından yakından inceleniyor. Ardından hasat zamanı geldiğinde ise yetiştirilen ürünlerin hasadı yapılıyor. Hasada İBB’nin uzman ziraat mühendislerinin yanı sıra çiftçiler de katılıyor. Ekim yapılan arazide hangi tür verim ve kalite yönünden öne çıkmışsa çiftçiye arazide o ürünü kullanması öneriliyor.

YERLİ TOHUMLA VERİM YÜZDE 50 ARTTI

Deneme ekimleri Silivri, Çatalca, Şile başta olmak üzere İstanbul’un birçok farklı noktasında gerçekleştirildi. 17 bölge 130 dönümlük alanda ekim yapıldı. En son Silivri Büyükkılıçlı Mahallesi’nde 5 dekarlık alana ekilen buğday çeşidi olan Alada, Nusrat, Beşköprü ve Hanlı’nın hasadı yapıldı. Toprak verimi düşük olan bu bölgede buğday ekiminden dönüm başına ortalama 400 kilo verim elde ediliyordu. Yerli tohum deneme ekimlerinden sonra Nusrat ve Alada cinsi buğdayların 620 kilo verim sağladığı tespit edildi. Bunun üzerine çiftçiler yüzde 50 daha fazla verim sağlayan ve kılçıklı olmasından dolayı daha kaliteli olan Nusrat ve Alada buğdayını önümüzdeki sene ekmek için şimdiden tohum başvurusunda bulundu.

TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

İBB’nin hayata geçirdiği projeyle çiftçiler yerli tohumun kalitesini bizzat arazide gözlemleme imkanına kavuştu. Önümüzdeki dönemlerde de sürdürülecek projeyle topraklarımızda yerli tohum kullanımının yaygınlaşması hedefleniyor. Bu sayede ithal tohumun önüne geçilecek ve tohumda dışa bağımlılık azalacak. Hem cari açığın kapanmasına hem de milli ekonomiye katkı sağlanacak. Böylece İstanbul’un köylerinde tarımla uğraşan vatandaşlar İBB tarafından desteklenmiş olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.