İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekildiğini duyurmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kanal İstanbul Projesi İşbirliği Protokolü'nden tek taraflı çekilme yetkisinin olmadığını söyledi.
Kurum, Kanal İstanbul'un yapılacağı alanda toplu olarak bir bireyin arsa toplamasının söz konusu olmadığını iddia etti.
Kurum, "Vatandaşımızın istemediği projeyi bu zamana kadar yapmadık, yapmayacağız. Belediye başkanlığı vatandaşlara hizmet ederek olur. Sayın Başkanın 6 ayda ne yaptığını sormak lazım" dedi.
İşte Kanal İstanbul’la ÇED raporunu veren firmanın sicili! ‘Milyonlar, ihaleler, yolsuzluklar’
Kurum, Akıllı Şehirler Eylem Planı tanıtımında konuştu.
Kurum, "2050 yılında nüfus artışıyla 100 milyona gittiğimizde, atık suların geri kullanmalarını arttıramazsak, yeni kaynaklarımızın şehre ilişkin projelerinin tamamlanmaması, israftan uzaklaşan projelerin yapılmaması halinde su kıtlığı çekebiliriz. 2050 yıllarında su savaşlarının çıkacağı öngörüsü ile bu çalışmanın da ne denli önemli olduğu görülüyor. Kuracağımız ileri biyolojik arıtma tesisleri, akıllı sistemlerle sudaki geri dönüşüm miktarını arttıracağız" diye konuştu.
Kurum, "Binalarımızda kuracağım akıllı sistemlerle gri suların geri kazanımını sağlayacağız. Ülkemizde 19,5 milyon binamız var. Yine yaptığımız çalışmalarla gördük ki bu binaların yüzde 90’ında akıllı sistem çok az. Yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarımızı başlattık. Bugün Türkiye’nin en akıllı binalarından biri olan bakanlık merkez binasında enerji tasarrufu konusunda önemli noktalara ulaştık. Cumhurbaşkanımızın kamu kurumlarına en az yüzde 15 enerji tasarrufu sağlama talimatı olmuştu. Biz de bugün bakanlık binasında kullandığımız enerjinin altıda birini kendimiz üretiyoruz" ifadesini kullandı.
Kurum açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanı Külliyesi’ne sıfır atık projesi kapsamında çöp kamyonu gelmiyor. Enerji, su tasarrufu noktasında örnek olacak bu uygulamaları tüm belediyelerimizle birlikte yaygınlaştırmak ve hayata geçirmek için kamuoyunu bilgilendireceğiz.
Ülkemiz yeni akıllı şehirler kazanmış olacak. Aslında bugün bir örneğini İstanbulumuz da yapıyoruz. İstanbul’da dünyaya örnek olacak 60 bin konutluk önemli bir proje yürütüyoruz. Bu projenin tamamında akıllı sistemler inşa edeceğiz. Yatay mimari esaslı, millet bahçelerinin olduğu projeyi hayata geçiriyoruz.
Kanal İstanbul’un ÇED sürecinde sona geldiğimizi ifade etmiştim. Dün onayladık, 10 gün için halkımızın incelemesine sunulmuş durumda. Kanal İstanbul projesi yapıldığında, iki yakaya kuracağımız nüfus olarak 500 bini aşmayacak yatay mimari esaslı çok önemli projeyi kuracağız. O proje kapsamında yapmış olduğumuz planlarda da akıllı şehiri zorunluluk hale getireceğiz. Kanal İstanbul projesi ile İstanbul’a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak iki örnek akıllı şehiri yapacağız"