Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin (YBYK) bu yıl 30. yıldönümünü kutlamak ve konuşma yapmak üzere Fransa'nın Strazburg kentine ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette TBB encümen üyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce de İmamoğlu'na eşlik etti. İmamoğlu, kongre öncesinde Avrupa Konseyi'nde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder’i ziyaret etti.
İmamoğlu, Golder ziyaretinin ardından Avrupa Konseyi Binası’na geçerek, YBYK öncesinde önemli ikili görüşmeler yaptı. Almanya’dan Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Bjørn Berge, İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği Başkanı Anders Henriksson ve YBYK Başkanı Marc Cools ile birebir görüşmelerde bulundu.
Öğleden sonra, Avrupa Konseyi Binası’nda düzenlenen "YBYK Ulusal Yerel ve Bölgesel Yönetim Birlikleri Konferansı Açılış Oturumu"na katıldı. Bu oturumda, "Ulusal birlikler bölgesel demokrasinin ve çok düzeyli yönetişimin güçlendirilmesinde nasıl bir rol oynayabilir?" başlıklı bölümde Norveç Yerel ve Bölgesel Yönetimler Birliği Başkanı Gunn Marit Helgesen ile birlikte konuşmacı olarak yer aldı. İmamoğlu, TBB'nin Avrupa Konseyi ile daha kuvvetli iş birlikleri geliştirme konusunda kararlı olduklarını belirtti ve bu buluşmanın yerel demokrasiyi güçlendirme ve Avrupa'nın geleceğini şekillendirme fırsatı sunduğunu ifade etti. Ayrıca, yerel yönetimlerin ve ulusal birliklerin karşılaştıkları zorlukların bilincinde olduklarını vurguladı.
İmamoğlu, İstanbul’da uyguladıkları ‘İstanbul Modeli’ olarak adlandırdığı, uzlaşma kültürüne ve ortak akla dayanan yenilikçi yönetim anlayışlarını Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. İstanbul’da uyguladıkları katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışını ve akıllı şehircilik imkanlarını kullanarak ürettikleri modelleri, tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmayı ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı doğrultusunda vatandaşların kamu idaresine aktif ve doğrudan katılımını teşvik edeceklerini ifade etti. Bu yaklaşımın, 2019 yılından bu yana uyguladıkları yeni belediyecilik anlayışına dayandığını ve İstanbul’un bütçesini İstanbullularla birlikte yaptıkları 'Bütçe Senin' stratejik planı gibi uygulamalarla desteklendiğini belirtti.
TBB’nin yerel demokrasiyi ve çok boyutlu iletişimi iyileştirme amacı doğrultusunda iyi uygulamaları ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediğini belirten İmamoğlu, çevre dostu ve sürdürülebilir şehircilik politikalarının yerel yönetimlerin gündeminde merkeze oturtulması için projeleri teşvik edeceklerini de ekledi. Ayrıca, Türkiye’de meydana gelen büyük depremlerde belediyelerin gösterdiği dayanışmanın önemini vurguladı ve TBB olarak bu süreçteki koordineli çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.
Uluslararası dayanışma konusundaki ikircikli yaklaşımları eleştiren İmamoğlu, mülteci meselesinin Avrupa’daki yaklaşımlarının adaletsiz olduğunu ve bu yükün paylaşılması gerektiğini belirtti. Küresel problemler karşısında etkili uluslararası dayanışmanın önemini vurguladı ve savaş, çatışma ve iç karışıklıklar karşısında birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna’daki dayanışmayı örnek göstererek, benzer bir duyarlılığı Filistin’deki krizlerde göremediğini ve her coğrafyada yaşanan insanlık dramlarına eşit derecede tepki verilmesi gerektiğini söyledi. İmamoğlu, Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunduklarını ve Filistin’de iki devletli çözümü desteklediklerini belirtti. Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ifade ederken, Filistin halkına yönelik katliamların utanç verici olduğunu ve çatışmaların sona ermesi için dayanışma içinde ortak adımlar atılması gerektiğini vurguladı.