IMF, yayımladığı bir blog yazısında, sanayi politikasının Avrupa'da yeniden önemli bir yer edindiğini belirtti. Ülkelerin, jeopolitik gerilimler ve ekonomik güvenlik zorluklarını aşmak, verimliliği artırmak ve yeşil dönüşümü hızlandırmak için sektörel politika müdahalelerine yöneldiği vurgulandı. Ayrıca, AB ülkelerinin devlet desteği harcamalarının son 10 yılda üç kat artarak, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,5'ine ulaştığı ifade edildi.
Desteklerin büyük bir kısmının yeşil teknolojiler ve enerji verimliliği projelerine yönlendirildiğine dikkat çekilen yazıda, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya gibi büyük ekonomilerin bu artışı öncüllük ettiği belirtildi. Ayrıca, büyümeyi teşvik etmek için bu tür harcamaların artırılması gerektiği yönünde bir fikir birliği olduğu, ancak hızla ilerlemeden önce durumu dikkatlice değerlendirmek gerektiği vurgulandı.
IMF’nin "Avrupa’da Sanayi Politikası" başlıklı raporuna atıfta bulunarak, sanayi politikasının başarısının yalnızca harcama miktarına değil, harcamanın ne kadar etkin ve doğru yapıldığına bağlı olduğunu gösterdiği aktarıldı. Yine de, iyi niyetle yapılan politikaların kötü bir şekilde koordine edilmesinin ters etkiler yaratabileceği ve başka ülkelerde karşılaştırmalı üstünlükleri zayıflatabileceği ifade edildi.
Yazıda, tek taraflı sanayi politikalarının AB ülkeleri için ticarete açıklık göz önünde bulundurulduğunda "kaybetmeye mahkum" bir strateji olduğu belirtildi. Bu tür politikaların dikkatlice tasarlanmazsa bölge genelinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapıldı. Son olarak, Avrupa'nın sanayi politikalarının birleşik ve koordineli bir çerçeveye ihtiyaç duyduğu, çabaların uyumlu hale getirilmesi durumunda sanayi politikasının faydalarının maliyetlerini aşabileceği ifade edildi.