IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, 21-26 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde "Daha iyisini yapabiliriz" başlıklı bir konuşma yaptı. Georgieva, etkili para politikalarının, tedarik zinciri kısıtlamalarının azaltılmasının ve gıda ile enerji fiyatlarındaki ılımlı düşüşün fiyat istikrarına katkı sağladığını belirtti. Küresel enflasyon dalgasının gerilemekte olduğunu vurguladı.
Georgieva, bu durumu küresel ekonominin resesyona ve büyük çapta iş kayıplarına sürüklenmeden başardığını ifade ederek, ABD ve Avro Bölgesi'nde iş gücü piyasalarının yavaşça soğuduğunu kaydetti. Bu dayanıklılığın, güçlü politika ve kurumsal temeller ile uluslararası iş birliğinden kaynaklandığını söyledi.
Fakat enflasyon oranları düşse de fiyat seviyelerinin yüksek kalmaya devam ettiğini belirten Georgieva, bunun düşük büyüme ve yüksek borçla birleşerek zor bir geleceğe işaret ettiğini vurguladı. Ayrıca, Orta Doğu'daki artan çatışmalardan endişe duyulduğunu, bunun bölgesel ekonomileri ve küresel enerji piyasalarını tehdit ettiğini belirtti.
Yüksek ve artan kamu borcunun durumu daha da karmaşık hale getirdiğini ifade eden Georgieva, düşük gelirli ülkelerde mali alanın giderek daraldığını söyledi. Ayrıca, büyük ülkelerin güvenlik endişeleriyle sanayi politikaları ve korumacılığa yöneldiğini, bunun ticareti büyüme motoru olmaktan çıkardığını kaydetti.
Hükümetlerin borçları azaltma ve ekonomik şoklara karşı önlem alma gerekliliğinin altını çizen Georgieva, mali reformların zor olsa da kaçınılmaz olduğunu belirtti. Orta vadede büyümeyi artırmak için iş gücü piyasası, sermaye hareketliliği ve üretkenlik üzerinde reformlara odaklanılması gerektiğini vurguladı. Ülkelerin kendi güçlü yönlerinden faydalanarak ticaret, iklim ve yapay zeka gibi alanlarda iş birliği yapmaları gerektiğini dile getirdi.