IMF yapay zeka raporu verdi: İş gücü piyasası üstündeki olumsuz etkilerini azaltabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF), üretken yapay zeka teknolojilerinin verimliliği artırma ve kamu hizmetlerinin sunumunu iyileştirmede büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ancak, bu teknolojinin hızlı dönüşümü ve yaygınlığı iş kayıpları ve artan eşitsizlik endişelerine yol açmaktadır.

IMF tarafından yayımlanan rapora göre, üretken yapay zekanın verimlilik artışına katkı sağladığı ve kamu hizmetlerini geliştirmede önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtilmektedir. Ancak rapor, bu teknolojinin aynı zamanda büyük iş kayıplarına ve artan eşitsizliklere yol açabileceği konusunda derin endişelerin olduğunu vurgulamaktadır.

Raporda, mali politikaların kullanımının, yapay zeka teknolojisinin insanlığa en faydalı şekilde hizmet etmesini sağlamak için nasıl ele alınabileceği ele alınmaktadır. Üretken yapay zekadaki gelişmelerin belirsiz doğası, etkisi ve hızı göz önünde bulundurularak, hükümetlerin işlerin normal seyrinde devam etme ihtimaline ve aynı zamanda olası yıkıcı senaryolara karşı hazırlıklı olmaları gerektiği vurgulanmaktadır.

DÖNÜŞÜMÜN ÖLÇEĞİ VE HIZI İŞ GÜCÜ PİYASALARI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

IMF'nin raporunda, yapay zekanın iş gücü piyasaları için risk oluşturabilecek ölçekte ve hızda dönüşüm yarattığı vurgulanarak, otomasyon ve robotların düşük ve orta beceri gerektiren rutin işlerin yerini aldığı ancak üretken yapay zekanın daha sofistike otomasyona doğru ilerlediği ve bilişsel mesleklerde iş kayıplarına yol açabileceği belirtilmiştir.

Raporda, "Sonuç olarak, milli gelirin iş gücü geliri payının daha da azalabileceği ve gelir ile servet eşitsizliğinin daha da artabileceği" şeklinde bir değerlendirme yapılmıştır.

SOSYAL KORUMA VE VERGİ SİSTEMLERİNDE ÖNEMLİ İYİLEŞTİRMELER GEREKİYOR

IMF'nin raporunda, mali politikaların üretken yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletebileceği ve kazanımların daha adil bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olabileceği belirtilmiştir.

Raporda, eğitim ve öğretim politikalarının da yeni gerçeklere uyum sağlaması gerektiği vurgulanarak, çalışanların geleceğin işlerine hazırlanması ve yaşam boyu öğrenme için daha iyi bir konumda olması gerektiği ifade edilmiştir.

IMF yetkililerinin blog yazısında da yapay zeka dönüşümünün daha güçlü sosyal güvenlik ağları, eğitim yatırımları ve "insan çalışanlarını" destekleyen ve eşitsizliği azaltan vergi sistemlerini gerektirdiği aktarılmıştır.

Yazıda, mali politikanın üretken yapay zekadan elde edilen kazanımların ve fırsatların daha adil dağılımını teşvik etmede önemli bir rol oynadığı, ancak dünya genelinde sosyal koruma ve vergi sistemlerinde önemli iyileştirmeler yapılması gerektiği vurgulanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.