IMF'den Almanya'ya Kötü Haber: Ekonomi Sıfıra Gidiyor!

IMF, Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini sıfıra indirdi. Zayıf sanayi ve artan faiz oranları nedeniyle ülke teknik resesyon riskiyle karşı karşıya. Haberin detayları...

Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya’nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den sıfıra düşürdü. Bu durum, dünya genelinde ekonomik istikrarsızlık ve zorluklarla birlikte Almanya’nın yeniden "Avrupa'nın hasta adamı" olup olmayacağı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. IMF, "Politika Değişikliği, Artan Tehditler" başlığıyla yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Almanya'nın yanı sıra küresel ekonomik büyüme tahminlerini de güncelledi.

KÜRESEL BÜYÜME BEKLENTİLERİ DÜŞÜYOR

IMF, 2024 yılı için küresel büyüme beklentisini yüzde 3,3'ten yüzde 3,2'ye indirirken, Hindistan, Çin ve ABD’nin bu büyümede itici güçler olmaya devam ettiğini vurguladı. Bununla birlikte, Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin de düştüğü kaydedildi. Almanya’nın gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 1,3'ten yüzde 0,8'e indirilerek, zayıf sanayi ve emlak piyasasındaki sorunlar açıkça belirtildi.

TEKNİK RESESYON RİSKİ

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel rüzgarlar ve yapısal değişimler nedeniyle büyümede ciddi zorluklar yaşıyor. Ülkenin 2023'ün ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 küçülmesi, resesyon korkularını artırıyor. Eğer üçüncü çeyrekte de küçülme yaşanırsa, Almanya teknik resesyona girmiş olacak. Bu durum, üst üste iki çeyrek boyunca GSYH’de küçülme yaşanması olarak tanımlanıyor.

GEÇMİŞTEKİ DENEYİMLER

Almanya, 2020'de salgının ilk yılında 2009'dan bu yana ilk kez resesyon yaşamıştı. Yüksek enflasyon, enerji maliyetleri ve zayıf dış talep, bu durumu derinleştiren faktörler arasında yer alıyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 0,4'ten sıfıra düşürdü.

Alman ekonomisi, bir önceki yıl da alışılmadık yüksek enflasyon sebebiyle yüzde 0,3 daralmış ve G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olmuştu. Bu yıl da küçülmesi durumunda, 2023’te olduğu gibi G7 ekonomileri içinde daralan tek ülke olma unvanını koruyacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.