Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, ABD'nin artan mali yükünü azaltması gerektiği çağrısında bulundu. Gopinath, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin güçlü büyüme performansıyla birlikte harcamaları kısıtlama ve vergi artırma gibi adımlar için yeterli bir alanı olduğunu belirtti.
Gopinath, gelişmiş ekonomilerin pandemi öncesi seviyelere geri dönme planlarını ele almanın zamanının geldiğini ifade etti.
Financial Times'a verdiği röportajda Gopinath, "ABD ekonomisinin gücü göz önüne alındığında mali açıklarının boyutunu azaltmaları için geniş bir zemin görüyoruz" dedi.
Bu uyarılar, ekonomistlerin ve yatırımcıların ABD ekonomisine yönelik artan endişeleriyle birlikte geldi.
Ekonomistler, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından yıllardır sürdürülen mali savurganlığın ABD ekonomisi için bir sorun olabileceğini savunuyor.
Kongre Bütçe Ofisi, ülkede borcun GSYH'ye oranının 2029'da İkinci Dünya Savaşı dönemindeki en yüksek seviyenin üzerine çıkmasını bekliyor.
Donald Trump, yeniden seçilmesi halinde 2017 vergi indirimlerini kalıcı hale getirme sözü verdi.
Ancak Joe Biden'ın yüksek harcamaları kısmakta zorlanması, açıkların tahmin edilenden daha da fazla artabileceği endişelerini artırdı.
Gopinath, "Tüm harcamaları borçlanma kanalıyla finanse etme cazibesi gerçekten de ülkelerin kaçınması gereken bir şey" dedi.
IMF'nin nisan ayında yayınladığı gösterge niteliğindeki Mali Gözlem raporunda ABD'nin önümüzdeki yıl %7.1 oranında mali açık vermesinin beklendiği açıklandı.
Gopinath, tüm gelişmiş ekonomilerde nüfusun yaşlanmasıyla birlikte emeklilik sistemleri ve sağlık harcamalarında köklü reformlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. IMF'nin, zengin Amerikalıları daha fazla vergi ödemeye zorlama çabalarını desteklediğini de ima etti.