IMF'den Ortadoğu uyarısı!

IMF Sözcüsü Julie Kozack, Ortadoğu'daki çatışmaların artmasının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Gazze'deki kötü sosyoekonomik koşulları vurgulayan Kozack, Batı Şeria'nın GSYH'sinin %25 düştüğünü, ABD ve Japonya'nın para politikalarının da değerlendirildiğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında küresel ekonomik durumu değerlendirdi. 

Kozack, Ortadoğu'daki çatışmaların sona ermesi için yapılan çağrıları yineleyerek, bu çatışmaların son dönemlerde yoğunlaşmasının kendileri için büyük bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı. "Çatışmanın tırmanma olasılığı, riskleri ve belirsizliği artırıyor; bu durum bölge ve ötesinde önemli ekonomik sonuçlara yol açabilir," diye ekledi. Ancak, yaşanan gelişmelerin ekonomik etkilerini değerlendirmek için henüz erken olduğunu belirtti. 

Bölgedeki çatışmaların Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Kozack, özellikle Batı Şeria ve Gazze'deki çatışmaların yaklaşık bir yıl boyunca yıkıcı sonuçlar doğurduğunu aktardı. Gazze'deki sivil halkın kötü sosyoekonomik koşullar, insani kriz ve yetersiz yardım dağıtımı ile karşı karşıya kaldığını söyledi. 

Batı Şeria'daki ekonomik beklentilerin kötüleştiğini ve 2024'ün ilk yarısında gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 25 düştüğünü ifade eden Kozack, Lübnan'daki çatışmaların da ülkenin kırılgan makroekonomik ve sosyal durumunu daha da kötüleştirdiğini dile getirdi. İsrail'de, çatışmanın başladığı geçen yılın son çeyreğinde GSYH'nin yaklaşık yüzde 20 daraldığını belirten Kozack, bu yılın ilk yarısında kısmi bir toparlanma yaşandığını aktardı. Bölge ekonomilerine dair güncel projeksiyonların IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ve bölgesel ekonomik görünüm raporlarında paylaşılacağını da sözlerine ekledi. 

ABD ekonomisine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Kozack, ülkedeki enflasyonun, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikaları sonucu düştüğünü belirtti. Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ifade eden Kozack, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek tüketim harcamaları fiyat endeksinin, bu yıl sonunda yüzde 2,5 ve gelecek yıl ortasında yüzde 2 seviyesine ulaşmasının beklendiğini aktardı. "Fed, para politikası açısından uygun bir şekilde hareket ediyor," dedi. 

Risk dengesinin değişmesi nedeniyle Fed’in gevşeme sürecini başlattığını hatırlatan Kozack, bankanın veriye dayalı karar alma yaklaşımını sürdürmesini önerdi. Ayrıca, ABD’nin doğu kıyısındaki liman işçilerinin grevine ilişkin gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirten Kozack, tedarik zincirlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varılmasını umduğunu ifade etti. 

Son olarak, Japonya Merkez Bankası (BoJ) hakkında da konuşan Kozack, BoJ’un para politikası ve araç setinin normalleştirilmesine yönelik attığı adımların, Japonya’daki enflasyon ve enflasyon beklentilerini yüzde 2 hedefinde tutmaya yardımcı olacağını söyledi. BoJ’a, veri odaklı olmaya devam etmesi ve enflasyon tahminleriyle uyumlu olarak faiz oranlarını kademeli bir şekilde artırması tavsiyesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.