Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomileriyle ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.
AA muhabirinin Türkiye ekonomisiyle ilgili sorusu üzerine Alfred Kammer, "Geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişikliklerinden oldukça olumlu sonuçlar aldık." şeklinde yanıt verdi. Kammer, bu politika değişikliği sonucunda Türkiye'deki kriz riskinin büyük ölçüde azaldığını ve enflasyonun da düşüş gösterdiğini belirtti. Bu durumların, uygulanan politikaların iki önemli başarısı olduğunu vurguladı.
Ancak enflasyonla mücadelenin henüz tamamlanmadığını ifade eden Kammer, bunun, sıkı para politikasının devam ettirilmesi gerektiği ve para politikasındaki kısıtlamaların azaltılması için erken olduğu anlamına geldiğini belirtti.
Kammer, gelir politikalarına daha fazla odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de enflasyonla ilgili bir sorunun geçmiş enflasyon verilerine dayalı asgari ücret artışları olduğunu söyledi. Asgari ücret anlaşmalarının artık yılda bir kez yapılması ve daha ileriye dönük bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini belirtti; böylece bu önlemlerin ikinci tur etkilerinin önlenebileceğini aktardı.
Ayrıca Kammer, daha fazla mali ayarlama yapılmasının da mümkün olduğunu ifade etti. Bu tür mali ayarlamaların enflasyona yardımcı olacağını ve yapılan ayarlama çabasının güvenilirliğini artıracağını söyledi.
Kammer, "Genel olarak, Türkiye'deki ekonomi ekibinin iyi bir iş çıkardığını belirtmeliyim. Bu çalışmaların devam etmesi ve bu politikaların sürdürülmesi gerekiyor. Türkiye halkı için zorlu bir dönem ve politika yapıcılar için de aynı şekilde, ancak kriz riskini azaltmak ve enflasyonu düşürmek için bu gereklidir." şeklinde konuştu.